С цветя и свещи на Стамболовия мост ще бъдат почетени загиналите роми по време на Холокоста

Публикувано на чт, 6 апр. 2023
290 четения

Над 20 доброволци – студенти, ученици от Гимназията по моден дизайн и СУ “Владимир Комаров” във В. Търново, ще почетат паметта на над 500 хил. загинали роми в Холокоста през Втората световна война. Това ще се случи на 7 април от 11 ч. на Стамболовия мост, откъдето ще бъдат пуснати цветя в река Янтра и ще бъдат запалени свещи.
Инициативата е част от събитията, свързани с 8 април – Международния ден на ромите, във връзка с който Център “Амалипе” всяка година провежда редица прояви в цялата страна. Кампанията се организира в рамките на мрежата училища “Всеки ученик ще бъде отличник” и Мрежата на образователните медиатори, администрирана от ромската неправителствена организация.
Международният ден на ромите 8 април е предложен като такъв от Международния ромски съюз (Romani Union) през 1971 г., когато се провежда първият Световен ромски конгрес в Лондон, на който се приемат химнът и знамето на ромската общност. От тогава той се отбелязва като символ на ромското движение и обединението на ромите в стремежа им за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. От 1992 г. денят е признат и от ООН и Съвета на Европа.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново