Протестно шествие ще блокира за кратко движението във В. Търново

Публикувано на ср, 1 сеп. 2021
2121 четения

Протестно шествие организират на 2 септември представители на ресторантьорския бранш във В. Търново. Повод за недоволството им са предлаганите противоепидемични мерки за ограничение на разпространението на Covid-19. Сборният пункт на шествието е паметник „Майка България“ в 14,45 ч. В 15,00 часа протестиращите ще тръгнат към кръговото кръстовище пред „Billa“, където ще блокират за 30 минути движението. Оттам шествието ще се върне по бул. „Никола Габровски“ и ще спре пред сградата на Общината.

„Ние не желаем помощта на държавата! Ние желаем единствено да упражняваме правото си на труд“, заявяват организаторите.

Както „Янтра ДНЕС“ писа миналата седмица, от бранша обявиха, че са в стачна готовност. На извънредно събрание на БХРА – В. Търново, беше обсъден Националният оперативен план за справяне с Covid-19. От асоциацията заявиха, че е необходим баланс между налагането на здравни рестрикции и навременно стартиращите икономически мерки. За това настояват за спешна ревизия на Националния план за справяне с Covid-19, изплащане на финансови компенсации за бизнеса при частично затваряне (спрямо процентовото ограничение на капацитета на работа) и при пълно затваряне, изплащане на финансови компенсации на служителите и др.

За 2 септември е заявен протест и на земделските производители и животновъди, които ще се съберат на главния път София – Варна край Шереметя. Той ще започне в 11,00 ч. Очаква се на място да се съберат стотици представители на различни сектори. Повод за протеста им е липсата на заложени средства за земеделските производители в актуализацията на държавния бюджет. Те настояват в нея да бъдат включени 70 млн. лв. за секторите животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от Covid-19. От земеделското министерство са поискали от Министерство на финансите общо 110,5 млн. лв. за осигуряване на финансови средства за подпомагане на сектор „Земеделие“, но парите не са включени в актуалзиацията на бюджета, което разгневи земеделските организации. с

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново