Посланикът на Русия Анатолий Макаров: „Визитата на Владимир Путин в България със сигурност ще се състои” (видео)

Публикувано на пт, 16 февр. 2018
602 четения

Посланикът на Руската федерация Негово превъзходителство Анатолий Макаров бе специален гост на тържествата по повод на 140-ата годишнина от освобождението на България във Велико Търново, инициатор на които е в. „Янтра ДНЕС” съвместно с Община В. Търново, НВУ „В. Левски”, Регионалният исторически музей и клуб „Традиция“. Руският посланик даде брифинг за медиите, в който обяви, че не се съмнява в бъдещето на руско-българските отношения.

– Г-н Макаров, каква е причината за визитата ви?

– Дойдох по покана на Велико Търново, на градската управа, за да почетем 140-ата годишнина от освобождението на България. Планирани са за днес срещи и мероприятия, на които ще присъствам с голямо удоволствие. Ние имаме съвместна памет, съвместна история и като посланик на Русия считам за свой дълг да бъде днес тук.

– Предвижда ли руската страна да отпусне финансиране за възстановяване на паметниците от Руско-турската война в област Велико Търново?

– Тези въпроси ще обсъждаме на срещата с кмета на града и областния управител. Част от тях и сега са в добро състояние, но тези, които се нуждаят от възстановяване, непременно ще ги въстановим заедно. Не се съмнявайте в това. Това е наша обща история, скрепена с кръвта на братските ни народи.

– Какво високодържавно руско присъствие можем да очакваме за 3 март за честването на годишнината от освобождението?

– На 3 март в България ще дойде руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх, ще дойде парламентарна делегация по покана на Народното събрание на България, на военно-историческото дружество, много представители на обществено-политическия живот на Русия.

– Знаем, че у вас предстоят президентски избори, но кога в България ще дойде Владимир Путин?

– Както знаете, има покана от президента Румен Радев до президента Путин. Тази покана е в сила за цялата юбилейна година за освобождението на България от османско иго. На 18 март имаме избори и едва след тях ще се обсъждат сроковете и датата на визитата на бъдещия президент на Русия. Но аз предполагам, че визитата със сигурност ще се състои. За последно Владимир Путин бе в България през януари 2008 г., а сега сме февруари 2018 г., така че точно сега е времето за такова посещение.

– Ще коментирате ли изказването на българския премиер, че в живота си човек не може да избира две неща – родителите си и руския президент, а говорителят на руското външно министерство му отговори с покана за руско гражданство?

– Това е просто политическа шега (смее се). Бойко Борисов показа, че има желание да направи стъпки за въстановяването на взаимноизгодното сътрудничество между България и Русия и ние го приветстваме. Останалото беше политическа шега.

– Традиционно отношенията между българския и руския народ са много добри. В състояние ли е нещо да ги застраши някога?

– Каква заплаха може да има за нашите отношения? Ние имаме обща история, имаме даже един Бог с вас, имаме обща култура, имаме обща азбука, която са ни дали Кирил и Методий. Не виждам други възможности, освен да вървим напред заедно. Смятам, че това е главното, което сме длъжни да правим сега. Твърде много общи неща имаме, за да се разделяме и според мен перспективите са светли. Уверен съм в това и затова съм като руски посланик в България.

– В какви области могат да си сътрудничат Русия и България?

– Първо, в развитието на туризма. Знаете колко руски туристи идват тук, м.г. бяха 600 000 и цифрата продължава да расте. Хората идват тук, защото прекрасно разбират българите, чудесно се адаптират тук. За нас е важно да се чувстваме комфортно тук, това важи и за мен като посланик. Никога не съм се чувствал толкова добре извън Русия като тук в България, в толкова комфортни условия. Не е само туризмът, а също и енергетиката. Има съвместни проекти, по които можем да работим заедно и ще го правим. Аз знам, че Бойко Борисов е заинтересован от това и има конкретни проекти, които ще развиваме.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново