Петгодишно дете почина в болнична стая

Публикувано на пн, 14 юни 2021
17730 четения

Петгодишно дете е починало в неделя в областната болница във Велико Търново. Инцидентът е станал в една от стаите в Детско отделение на МОБАЛ ”Д-р Стефан Черкезов”. Детето е било настанено със своя дядо, който е бил негов придружител, съобщи на брифинг д-р Галина Гарева, заместник-директор по медицинската част в болницата. По думите є детето е постъпило за лечение в неделя по обяд с кашлица и затруднено дишане, но не е било с коронавирус. Преди това то е лекувано няколко дни в домашни условия с антибиотик. Започнало е да повръща и това е затруднило приема на лекарствата. “Това е причината детето да бъде доведено в болничното заведение. Направени са му кръвни изследвания, рентгенография на белите дробове и е прието с диагноза бронхиолит. Назначена е съответната терапия. В 17,30 ч. сестрата му поставила мускулна инжекция, на която то реагирало с плач, и продължила работата си в следващата стая”, разказа д-р Гарева.
За да успокои детето, дядото дал на 5-годишното момиченце да хапне кренвирш, с който то се задавило. Започнало да повръща и се отпуснало, след което възрастният мъж веднага отишъл в съседната стая, за да извика медицинско лице. Сестрата се върнала и видяла детето отпуснато на леглото с белези от масивно повръщане наоколо и посиняло. Веднага го взела и го отнесла на ръце до стаята за интензивно лечение, където в този момент е била дежурната лекарка. Тя е обслужвала друго дете. Извикан е реаниматор и са започнати дейности по освобождаване на дихателните пътища на детето. След идването му тези дейности продължили. “Извършена е интубация, обдишване и сърдечно-съдов масаж, но сърдечната дейност не се възстановила. Направени са и инжекции с адреналин и атропин за възстановяване на сърдечната дейност. Извършен е целият обем реанимационни мероприятия, които са необходими при тези случаи. Действията са започнали веднага, след като дядото е подал сигнала”, посочи д-р Галина Гарева.
Тя заяви, че всички в болницата са потресени от трагичния инцидент. “Разговарях с бабата и вуйчото на момиченцето, както и със сестрата на бабата. Говорихме подробно, запознах се с тяхната гледна точка”, обясни лекарката.
По случая е образувано досъдебно производство. Документите, свързани с лечението на детето, са иззети от прокуратурата, която се е самосезирала след публикации в медиите.
От болницата посочиха, че са се забавили да уведомят компетентните органи, тъй като ситуацията се е развила много бързо. Д-р Гарева подчерта, че са започнали вътрешна проверка. Изискани са обяснения от дежурния екип и от началника на отделението. Все още не е разговаряно с майката и бащата на детето, защото те отсъстват от страната. Двамата вече пътуват към В. Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново