Общественици предлагат църквите-музеи във В. Търново да бъдат отворени за богослужения

Публикувано на чт, 20 Февр. 2020
351 четения

Писмо с предложение църквите-музеи във В. Търново да бъдат отворени за богослужения на определени дати ще внесе новосформирана група от граждани, която ще работи за това В. Търново да се превърне в реалната духовна столица на България. Въпросът ще бъде отнесен към общинското ръководство и Великотърновската света митрополия, а при нужда и към държавните органи.

“Светините на В. Търново не са само на града, а и на цяла България. Те трябва да имат подобаващ вид и да будят гордост. В продължения на десетилетия някои от храмовете в старата столица не са храмове, а музеи и ние смятаме, че това трябва да се промени”, заяви Евгени Коев, общински съветник от ВМРО. Той поясни, че става въпрос за патриаршеския храм “Св. Възнесение Господне”, църквите “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Димитър” и “Св. св. Петър и Павел”, които се стопанисват от Регионалния исторически музей. Авторите на идеята припомниха, че само преди месец подобно нещо бе направено с няколко църкви на Арбанаси, които са паметници на културата от национално значение.

За да се реализира идеята, е нужно в храмовете да се изгради олтарна част по църковния канон. Тя трябва да се обгрижва от свещеник, който да бъде назначен за всеки храм от Великотърновския владика. За тези цели е нужно да бъде сключен договор между Общината и Митрополията, поясни инж. Николай Николов, който също е част от обществената група. Той добави, че “Св. Спас” също е един забравен храм, който е в руини и на който може да се вдъхне нов живот. Предложението е той да се превърне в музей на иконата, каквато идея има и Великотърновският митрополит Григорий. От обновяване и възраждане се нуждае и храмът “Св. св. Константин и Елена”, добави още инж. Николов.

Стенописите, които в момента са в Патриаршията на Царевец да бъдат свалени и изложени в музей даде като предложение председателят на Младежката организация на ВМРО Петър Петров. Идеята е подкрепена и от останалите членове на инициативната група, като Евгени Коев подчерта, че Патриаршията трябва да изглежда като Патриаршия и отвън, и отвътре. Той припомни, че там канонично са ръкоположени над 15 световни патриарси, които са били едни от петте духовни водачи на целия православен свят, заради което Търново е определян като втори Рим.

Групата от общественици подчерта, че ще изготви и свое предложение, което да влезе в Стратегията за развитие на културата в община В. Търново за следващото десетилетие.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново