НВУ “Васил Левски” празнува 141 години от създаването си (снимки)

Публикувано на чт, 28 Ное. 2019
1403 четения

Националният военен университет „Васил Левски” във В. Търново, който е първото висше военно училище в страната, отбеляза тържествено 141 години от създаването си. На честването дойдоха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, народният представител доц. Милен Михов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, колективният носител на Нобелова награда за мир проф. Михаил Харалампиев, висши офицери и представители на различни институции.
Тържествата започнаха със служба на Великотърновския митрополит Григорий в Православния храм „Свети Седмочисленици”. След това на Ритуалния плац с почетен караул беше посрещнат министър Каракачанов. Венци и цветя бяха поднесени пред паметниците на Левски и на възпитаниците в НВУ.
Тържеството продължи в Дома на културата, където слово произнесе началникът на НВУ полковник Иван Маламов. “Наша е историческата роля да осигурим приемственост и да я предадем на тези, които не се плашат да вървят след нас и да се наричат българи”, заяви той. Полковникът припомни, че НВУ „Васил Левски“ е създаден в условията на висока динамика, промяна на визията за развитие на военното образование, при силно редуциране на военните структури и недостиг на финансови ресурси и числено съкращение на въоръжените сили. “За 17 години НВУ защити авторитета си, като премина през три институционални и множество програмни акредитации. Преди 17 г. започнахме с обучението само на шестима студенти в една специалност. Сега са разработени повече от 20 плана за подготовка на бакалаври и 19 – на магистри, където днес се обучават почти 2000 студенти. След годините на драстично намаляване на курсантите вече трета година приемаме почти два пъти повече от преди“, заяви още началникът на НВУ.
Празникът продължи с връчване на награди от министъра на отбраната.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново