Най-добрите майстори по нареждане на Кубчето на Рубик идват във В. Търново

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
321 четения

Международен турнир по скоростно нареждане на Кубчето на Рубик ще се проведе на 21 октомври в СУ “Емилиян Станев” във В. Търново. Възможност да се включат в надпреварата ще имат 120 души, които ще могат да се състезават в дисциплините Куб 3×3, Куб 2×2, Куб 4×4, Куб 5×5 и Куб 6×6, посочват организаторите от Българска Куб Асоциация (ВСА). Главни двигатели на събитието в старата столица са Борислав Марчовски, Пламен Махладжанов и Тодор Еников от BCA и Михай Капатинеску от Световната Куб Асоциация (WCA). Записването на кандидатите за участие вече тече, а крайният срок е 20 октомври.
Припомняме, че миналогодишното издание на турнира, което се проведе във В. Търново, беше най-масовото досега. В него взеха участие 121 състезатели от 6 държави – България, Румъния, Албания, Сърбия, Гърция и САЩ. Те се съревноваваха в 10 дисциплини, като в няколко от тях българите и румънците постигнаха национални рекорди за страните си.
Кубът на Рубик, по-известен като Кубчето на Рубик, е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 г. от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. През 1980 г. той печели немската награда “Игра на годината” за най-добра главоблъсканица, а с над 350-те милиона продадени Куба на Рубик и техни имитации се смята за най-добре продаваната играчка в света.
Вариантът 3х3х3 на Кубчето на Рубик има 43 252 003 274 489 856 000 (43 квантилиона) различни комбинации, като само една от тях е подреденият куб. За да се мине през всички тях, при положение че се отделя по 1 сек. на ход, ще са нужни повече от 1370 милиарда години. За сравнение, вселената е сто пъти по-млада.
През 1982 г. се провежда първото световно състезание по скоростно редене на Рубик. Тогава виетнамецът Мин Тай, представящ САЩ, печели състезанието с невероятните за онова време 22,95 сек. Световният рекорд за подреждане на 3x3x3 куба е 3,47 сек. и принадлежи на китаеца Юшенг Ду.
Кубът на Рубик оказва въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите и постоянни занимания с подреждането му се постига т.нар. пространствено мислене, което представлява възможност да се “гледа отстрани” на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект продължителното занимание с кубчето е чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново