Ученичка от Хуманитарната гимназия спечели награда от национален журналистически конкурс

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
174 четения

Единадесетокласничката Елина Генова от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” спечели индивидуална втора награда в 16-ия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика “Стоян Михайловски” – Русе. Ученичката участва със своето интервю, озаглавено “Има ли истина в стереотипите, които срещаме в обществото”, а в него на въпросите ѝ отговаря психоложката Лидия Хаджийска. Като примери за стереотипи, които битуват в обществото и са предмет на разговора, са твърденията, че мъжете са разхвърляни, а жените лесно откриват търсени предмети или че са лоши шофьори, посочи Таня Мишева, учител на Елина, която се обучава в профил “Журналистика и връзки с обществеността”.
Темата за конкурса в раздел “Журналистика” за всички възрастови групи тази година беше една от сентенциите на бащата на жанра фентъзи, който е все по-популярен сред младите читатели и автори – британския писател Дж. Р. Р. Толкин, от чиято кончина през 2023 г. се навършват 50 години: “И в лъжата има зрънце истина”. Целта на националния форум е развиване на творческото въображение и талант, укрепване на човешките ценности – човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, етническа толерантност, отговорност, споделяне на литературни дарби и създаване на творчески контакти. Заключителният етап на конкурса и церемонията по награждаването ще се състоят в Русе на 28 октомври, посочи Мишева.
Конкурсът “Стоян Михайловски” е вписан в Националния календар на Министерството на културата, в културния календар на община Русе и се провежда с подкрепата на Регионалното управление на образованието и Фондация “Русе – град на свободния дух”.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново