Направиха първа копка на бъдещата пречиствателна станция в Златарица

Публикувано на пн, 13 май 2024
128 четения

В Златарица беше направена първата копка на бъдещата градска Пречиствателна станция за отпадни води. В церемонията участваха кметът на общината Петър Ганев и местният свещеник. Основната част от финансирането в размер на 2,95 млн. лв. е осигурено по ПУДОС, а останалите средства в размер на 96 805 лв. са от бюджета на общината. Срокът за изпълнение на поръчката е 540 календарни дни.
Изграждането на пречиствателната станция ще бъде първата стъпка към постепенното разрешаване на проблема с отпадните канализационни води в Златарица. Довеждането на проекта до успешен финал бе цяла епопея. Пречиствателната станция беше един от приоритетите в програмата на предишния кмет на общината, Михаил Ганев, който е брат на сегашния кмет Петър Ганев. За съжаление обаче, на него времето така и не му стигна, за да успее да го доведе до края поради забавяне на получаването на държавната субсидия, която е водещата при осъществяването на проекта.
Местните припомнят, че екологичният проблем в Златарица съществува от години и е доста сериозен. Заради липсата на пречиствателни съоръжения канализационните води се изливат направо в реката и това е причина за нейното сериозно замърсяване. Само през последните години неведнъж са подавани сигнали за намерена мъртва риба в реката, като причината за това е именно замърсяването на водата. Надеждите на всички са след година и половина, когато проектът бъде реализиран, проблемът с чистотата на реката вече да не бъде на дневен ред.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново