Мними инвалиди ползват чужди карти за безплатно паркиране

Публикувано на ср, 6 Февр. 2019
939 четения

Фалшиви инвалиди засичат всяка седмица служителите на “Организация на движението, паркинги и гаражи” във Велико Търново. При проверка на картите, даващи право за безплатно паркиране в сините зони, инспекторите често установяват, че са издадени на други лица. Най-честите злоупотреби са на хора, които ползват картите, издадени на името на техни роднини, например баби и дядовци, обясни Иван Ламбов, управител на ОДПГ.
Инспекторите хващат нарушители и с изтекли карти, които продължават да ги ползват неправомерно. Всички такива карти са иззети и върнати в Община В. Търново, като нарушителите се санкционират и временно са лишени от социалната придобивка. При повторно нарушение картата се отнема и лицата остават без привилегии.
Според действащата наредба инвалидна карта може да ползва само човекът, на чието име е издадена. Талонът не е за определен автомобил, а за конкретно лице с увреждане, като не е задължително то да управлява колата, но трябва да пътува в нея. Досега издадените талони в Община В. Търново са около 2200, но паркоместата се ползват и от хора от другите общини. В старата столица лицата с инвалидни карти могат да паркират преференциално и във всички клетки извън обозначените места за инвалиди за неограничено време.
Заради редица нарушения миналата година бяха подготвени промени в наредбата, според които лицата с увреждания да могат да паркират безплатно в сините зони до 3 часа.
Предложението бе подготвено след анализ за заетостта на паркоместата в града, който показа, че хора с инвалидни карти заемат обозначените за тях места със знака “Инвалид” за цял ден, лишавайки от възможност останалите хора с увреждания да ги използват. Подобни практики са засичани многократно в района на кооперативния пазар. По данни на “Организация на движението, паркинги и гаражи” от възможността за безплатно паркиране се възползват едни и същи лица за сметка на останалите граждани. С промените хората с увреждания отново ще могат да спират в сините зони, но за не повече от 3 часа, след което ще бъдат таксувани. Предложението за промяна е качено на страницата на Общината, но все още не е гласувано от местния парламент.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново