Константин Николов спечели за трети път цигулка на проф. Минчо Минчев

Публикувано на вт, 10 авг. 2021
562 четения

За трети пореден път 9-годишният Константин Николов от Музикалната школа към Младежкия дом във В. Търново спечели правото да свири на цигулка от фонда на големия български цигулар проф. Минчо Минчев. Талантливото болярче участва в лятната академия, която се провежда всяка година в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято”. Победителите в конкурса, с който завършва академията, получават право да свирят на спечеления инструмент в продължение на 1 година, а след това могат да се състезават отново за тази привилегия. През юли, на заключителния концерт се класираха 7 деца от 22 участници, сред които отново попадна и великотърновчето. Спечелената от него цигулка този път е 3/4-ти размер.
“Изминалата година беше много успешна за мен. Тя започна с онлайн конкурс в Италия, от който спечелих златен медал. След това участвах в надпреварата “Път към славата” в София, където спечелих сребърен медал. На “Варненско лято” успях отново да получа правото да свиря на цигулка от фонда на проф. Минчев, а от Третия международен музикален конкурс за изпълнители “Трявна арт фестивал” също взех златен медал”, разказва Константин и добавя, че най-много се затруднил в София и Варна. В столицата конкуренцията била голяма, защото имало много участници, всички идвали от Музикални гимназии и там изпитвал най-големи притеснения. Най-забавно и интересно му било в Трявна и Варна. В лятната академия в морската столица тази година талантливият цигулар, който свири от 4-годишен, бил в майсторския клас на проф. Димитър Бурмов. Припомняме, че през 2019 г. ученикът от СУ “Емилиян Станев” спечели медал и от конкурса “Звукът на времето” във В. Търново.
“Всичко е резултат от много труд, всеотдайност и голяма дисциплина”, казва музикалният педагог на Константин – Елка Станева, която споделя, че цигулките от фонда на проф. Минчев са наистина майсторски инструменти, сглобявани ръчно и са с много чист и красив звук. Тяхната поддръжка е от изключителна важност и още след вземането им били занесени при най-добрия майстор-лютиер в България. Когато се връщат след едногодишното им използване, инструментите биват проверявани, за да се види дали за тях са полагани нужните грижи, разказа музикалната педагожка.
В по-малката възрастова група цигулка от фонда на проф. Минчев спечели и друга инструменталистка от Музикалната школа към Младежкия дом във В. Търново – Ваяна Николова. В нейните ръце сега е цигулката, на която до скоро имаше честта да свири Константин, добави Станева.
Учениците на другите преподаватели по цигулка в школата също станаха носители на множество отличия през изминалата година. Асавита Тхай, която е възпитаник на Петя Владкова, спечели злато от конкурса в Трявна и бронз от Националния конкурс “Децата на България пеят, танцуват, рисуват” в Шумен. Цигуларките на Милена Байнова – Бояна Бонева и Ваяна Николова, имат два златни медала от Трявна, както и други отличия от различни музикални надпревари.
“Всичко това показва, че пандемията не се е отразила зле на обучението, защото, въпреки че е по-трудно, то продължаваше да се провежда и онлайн. Радостни сме, че всички деца от школата са и отлични ученици в училище”, сподели още Станева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново