Учителите в областта масово не искат да се ваксинират

Публикувано на вт, 10 авг. 2021
3638 четения

Учителите в област В. Търново масово не желаят да си поставят ваксини. Такава е тенденцията в цялата страна – едва около 30% – 40% от педагозите са избрали да се ваксинират. Министерството на образованието и науката опитва да промени това чрез различни дейности, сред които са допълнителните два дни годишен платен отпуск за имунизираните лица, както и издаването на свидетелства на образователните институции с над 70% ваксиниран педагогически и непедагогически персонал.
“Към момента не разполагаме с точни статистически данни и анализи за ваксинационния процес при учителите във Великотърновска област. Най-вероятно такива ще изготвим в началото на учебната година, когато педагозите се завърнат на работните си места. Засега наблюденията ни са, че по-голям процент от учителите отказват да се ваксинират. Очакваме това да се промени заради предстоящата четвърта COVID вълна, за която се говори”, каза Дешка Мандикова, председател на Синдикален регионален съюз “Подкрепа” във В. Търново.
Тя коментира и двата допълнителни дни отпуск, записани в анекс към действащия Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование. Мандикова припомни, че при обсъждането на предложението от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образователната система възникна въпросът какво ще се прави с вече ваксинираните педагози, на които дните не могат да им бъдат дадени със задна дата. Тогава против гласуваха Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Българската асоциация на частните училища, а от Независимия учителски синдикат се въздържаха. Впоследствие обаче анексът беше подписан от всички.
През изминалата 2020 г. починалите учители в страната са над 120. За да не се повтори тази трагична статистика, от МОН са започнали и кампания, която да запознае педагозите с най-важната медицинска информация за ползата от ваксините и това да даде възможност образователният процес да се проведе в максимална степен присъствено.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново