Кадет Тянко Жеков извади св. Кръст във Велико Търново (видео)

Публикувано на сб, 6 ян. 2018
2433 четения

Кадет ефрейтор Тянко Жеков извади светия Кръст на връх Богоявление във Велико Търново. Той беше посрещнах с бурни овации от стотици търновци и гости на града, които се бяха разположили около Владишкия мост, за да наблюдават традиционния ритуал. За поредна година спасението на кръста бе ознаменувано със салют с пушки от Балканската война.

С вярата за здраве и късмет през цялата година над 40 смелчаци се изкъпаха в студените води на Янтра, а след това влязоха в „битка” за христовия символ. Сред тях имаше 25 възпитаници на Националния военен университет “Васил Левски” и младежи от старата столица.

Победителят в калната битка е на 30 години и е от Благоевград. Той се обучава в специалността „Командване на войскова единица до взвод” на Професионалния сержантски колеж при НВУ. Тянко сподели, че за първи път се къпе в реката на Йордановден и си пожела настоящата година да е още по-здрава и успешна за него. „Чувството е удивително и много приятно. Не усещаш, че краката ти са изтръпнали от „топлата вода”. Всичко става много бързи. Изключително радостен съм, че хванах кръста именно тук, във Велико Търново“, призна пълни Тянко.  Той е военен от 11 години, служил е в Банско и Благоевград.

Кадетът беше посрещнат от началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов, който го награди с петдневен отпуск. Кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова и отец Славчо също поздравиха ефрейтор Жеков и му връчиха парични награди. За поредна година възпитаник на военния вуз, който е скочил за кръста и носи царско име, отличи депутатът доц. Милен Михов. Той връчи лични средства на старшина Ивайло Терзийски. Ритуала на Владишкия мост отблизо наблюдаваха още народният представител Валентин Ламбев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, местни парламентаристи и др.

Празничният 6 януари започна със св. Литургия в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”. След това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад “Цар Асен Първи”. Там се проведе ритуалът по освещаване на бойните знамена на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Възстановяването на националните честванията за Богоявление възроди стара народна традицията, в която Българската армия заема полагащото й се почетно място, заяви в празничното си слово бриг. ген. Пламен Богданов. „По стародавен български обичай на 6 януари – Богоявление, или деня, в който е бил кръстен Иисус Христос във водите на свещената река Йордан, БПЦ, след тържествена литургия, благославя представителите на родната армия и бойните знаме. Богоявление е един от най-старите християнски празници. На 6 януари свършват т. нар. „мръсни дни“. На този ден следва всичко да бъде пречистено и осветено. На 6 януари във всички християнски храмове се освещава вода и с нея се поръсва за здраве. Всички предмети, потопени в светената вода, се смятат за пречистени. Днес ние се връщаме назад във вековете, когато сме приели този ритуал по времето на цар Симеон Велики. Това е станало в 917 г., преди историческата битка при река Ахелой. Така е било до падането ни под Османско робство”, припомни генералът.

След Освобождението, през 1880 г. ритуалът се възстановява и се извършва до 1946 г. по ред, определен в уставите и правилниците на Българската армия. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява традицията на Богоявление да се освещават бойните знамена на БА. „Нека днес пречистени и одухотворени, уверено продължим по пътя, който сме избрали – вярна служба на народа и Отечеството” завърши словото си бриг. ген Пламен Богданов.

Златина ДИМИТРОВА
видео Б.БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново