Има ли законов срок, в който да си изискаме капарото обратно?

Публикувано на вт, 21 Апр. 2020
2207 четения

В настоящата трудна и несигурна ситуация, свързана с извънредното положение, въведено заради COVID-19, е важно всеки един да бъде наясно с трудовите и гражданските си права и при необходимост да получи възможност за защитата им. „Янтра ДНЕС“ ви помога да сте добре информирани по казусите от социален и правен аспект, които ви вълнуват в рубриката ни „Моите права“. Преди дни получихме на електронната ни поща питане от великотърновка, относно заплатено от нея капаро за парти по повод рождения ден на сина ѝ, който заради извънредното положение не се е състоял.

Ето какво пише Полина Димитрова:
На 13 март тази година заплатих капаро на стойност 50,00 лв, от цялата сума, която е 165,00лв за организиране на парти по случай рождения ден на моя син. След това обаче, както е ясно, заради наложените забрани, партито, планирано за 28 март от 13:30ч не се състоя.
Помолих (в месинджър съобщение на 16 март) фирмата да ми върне капарото, тъй като е явно, че няма да има парти. А и предвид, че обстоятелствата са извън вината на двете страни, а се водят форсмажорни, смятам, че фирмата трябва да ми възстанови сумата от капарото.
Отговорът от фирмата получих чрез телефонно обаждане, в което ми казаха, че имам две опции – да направят парти след падането на карантината, или да ми върнат парите, но това ще се случи едва СЛЕД като премахнат извънредното положение. Обясних им, че на този етап 99% отпада опцията за парти след рождения ден…и че предпочитам да ми върнат парите.
Какви са ми правата в случая? Все пак, ако фирмата обяви фалит, заради извънредното положение, това означава ли, че аз няма как да си получа капарото?
Имам касов бон за капарото като документ за доказателство за плащането му към фирмата.
Има ли законов срок, в който имам право да си изискам капарото обратно?

Адвокат Атанася Бораджиева-Ангелова:
Възможно е да приемете някоя от предложените от фирмата опции, но не сте задължени. Парти агенцията е в обективна невъзможност да Ви предостави услугата, поради забраните, наложени от държавните органи. В тази връзка фирмата е задължена да ви възстанови заплатената сума. В първоначалната редакция на чл. 6 от Закона за мерките и действията при извънредно положение, бе предивдено, че при забава за изпълнение на парични задължения по договор, не настъпват негативни последици – лихви, неустойки и др., като имаше възможност задълженията да се изпълнят в срок от един месец след края на извънредното положение. С промените на посочената разпоредба, влезли в сила на 9.04.2020г., се ограничи действието й до договори за кредит и лизинг, т.е. разпоредбата не се прилага по отношение на взаимоотношенията Ви с Парти Агенцията. Те са длъжни да Ви възстановят сумата  и не могат да се позоват на форсмажор по отношение на паричното си задължение към Вас. Би било добре да им пуснете изрична писмена покана, в която да им дадете срок за изпълнение, с изтичането на който да започне да тече лихва върху сумата. В тази покана е добре да ги информирате, че при липса на доброволно уреждане на взаимоотношенията ще се обърнете към съд. При отказ от тяхна страна може да заведете дело срещу тях.

„Янтра ДНЕС“ очаква вашите въпроси, породени от новите социално-икономически условия, на имейла на вестника – dnes@vali.bg или като лично съобщение във фейсбук страницата на вестника. Ние ще потърсим компетентните мнения по зададените въпроси от най-добрите експерти и адвокати, които ще публикуваме в сайта ни www.dnesbg.com.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново