Готов е идейният проект за новия спектакъл на Царевец

Публикувано на вт, 21 февр. 2017
823 четения

Симфоничната поема “Асеневци”, с композитор Николо Коцев, е с продължителност 17 минути и 30 секунди и звучи в изпълнение на 45 хористи и 60 оркестранти от Русенската опера.

Готов е идейният проект за новия зрелищен спектакъл на крепостта “Царевец”, с който Велико Търново ще продължи да привлича туристи от цял свят. Шоуто “Асеневци” пресъздава величието на Второто българско царство с уникални лазерни и светлинни ефекти, но намерението ни е да бъде обогатено с холограми и 3D мапинг, съобщи за “Янтра ДНЕС” кметът Даниел Панов. Видеото на музикално-светлинното шоу вече може да се види в youtube.com и е сред най-обсъжданите теми във фейсбук. То е заснето върху макет на крепостта, изработен от Деян Саздов, а в подготовката е участвал екип от ИТ специалисти и инженери. Художник е Тодор Ангелиев, а режисьор – Румен Ганев.
“Новият спектакъл “Асеневци – музика и светлина” ще върви паралелно със стария, така ще можем да предлагаме на туристите две различни програми. Предстои изключително сложна и сериозна работа по техническото осъществяване на шоуто. Идеята е в него, освен Царевец, да бъдат обхванати съседният хълм Трапезица, църквата “Свети 40 мъченици” и други знакови обекти от квартал “Асенов”. Затова са предвидени и нови панорамни площадки за наблюдение, които да бъдат разположени по хълмовете Трапезица и Света гора, както и в Стария град”, обясни кметът.
За реализирането на “Асеневци” общината ще кандидатства за европейско финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”, по която се отпускат средства за повишаване на туристическото предлагане на паметници на културата от национално значение, какъвто е Царевец, посочи Даниел Панов. “Програмата отваря през юни, а дотогава ние трябва да сме готови с количествено-стойностните сметки и възможностите за техническо обезпечаване на спектакъла. Сега ни предстоят консултации с инженери и други техници, които да кажат на място какво трябва да се обнови и закупи откъм техническо оборудване. Когато сме готови окончателно с концепцията, ще предложим проекта за широко обществено обсъждане с историци, художници, артисти и общественици”, увери градоначалникът.
Според запознати се обсъжда възможността премиерата на бляскавото шоу да бъде за празника на Велико Търново 22 март. С написването на сюжета за спектакъла, който се състои от шест отделни сцени, беше ангажиран екип от историци, начело с археолога проф. Хитко Вачев. Той обхваща периода от въстанието на братята Петър и Асен през 1185 г. до падането на Търновското царство през 1393 г. Чрез различни ефекти на крепостта ще бъдат представени знакови моменти от българската история и славните ни владетели – Петър и Асен, Калоян, Иван Асен Втори, Иван Шишман и др. Музиката е на композитора Николо Коцев. Симфоничната поема “Асеневци” е с продължителност 17 минути и 30 секунди и звучи в изпълнение на 45 хористи и 60 оркестранти от Русенската опера. На базата на музиката са напаснати светлинните и звукови ефекти, както и субтитрите.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново