Бум на сватбите след ковид пандемията

Публикувано на вт, 17 ян. 2023
272 четения

Цената на сватбените услуги във Велико Търново няма да поскъпват след лекото увеличение преди година, обявиха от ОП “Обредни дейности”. Сключването на брак през почивните и празнични дни в обредната зала през зимния период си остава 196 лв. Таксата за летния сезон пък е 184 лв. По традиция през седмицата цените са по-ниски.
“Разликата в зимния и летния период идва от обредната зала, защото ние плащаме наем към общината. Цената на ритуала остава 160 лв. за зала плюс 36 лв. за вход в залата, а през лятото добавката е 24 лв.”, коментира Даниела Донева. Тя пое временно управлението на “Обредни дейности” след оттеглянето на дългогодишния управител Методи Петров по лични причини през юли м.г. Според нея през последната година има увеличение на броя на сватбите, макар че още е рано за обобщени данни за 2022 г. “Разлика обаче има и тя е следствие на разхлабването на мерките след ковид пандемията”, заяви г-жа Донева. Самата тя е главен счетоводител и пое общинското дружество до провеждането на конкурса за негов шеф.
Община Велико Търново обяви конкурса на 23 декември, като в него могат да участват български граждани или граждани на Европейския съюз. Едно от изискванията към кандидатите е да имат завършено висше образование и най-малко 5 години професионален опит по съответната специалност от професионалното направление или не по-малко от 5 г. на ръководна позиция. Крайният срок за кандидатстване за позицията за “Обредни дейности” е 23 януари. След това тези, които са получили средноаритметична оценка на концепцията си, не по-ниска от добър 4.00, се допускат до интервю с определената за конкурса комисия. След събеседването с кандидатите комисията излиза с решение, което след това предлага за гласуване на Великотърновския общински съвет. Ако комисията не класира нито един от кандидатите, тогава се обявява нова конкурсна процедура.
Самата Даниела Донева съобщи, че няма да се явява за поста, тъй като го е поела временно и ще се съсредоточи към работата си на главен счетоводител.
За разлика от сватбите, от 1 януари има леко повишение на цените на погребенията. “То е леко и не на всички услуги. Съобразили сме се с официално обявената инфлация. Искаме малко да коригираме и заплатите на работещите в дружеството, макар че още не знам дали ще имаме тази възможност”, поясни управителката. Със сигурност поскъпва изкопаването на гроб, което м.г. бе повишено от 240 на 300 лв., а сега вече става 360 лв.
Заради многото погребения в Гробищен парк – Велико Търново, в последните години местата за гробове са на изчерпване, затова се търсят всякакви варианти и всяко място в парка, което може да се използва. “Имаме варианти, новите парцели с разширението на гробищата най-вероятно тази година ще влязат в експлоатация”, коментира Даниела Донева.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново