Българи и англичани отново ще празнуват Бабинден в Хотница

Публикувано на пн, 16 ян. 2023
510 четения

Десетки българи и англичани в Хотница отново ще се веселят заедно на Бабинден след 2-годишно прекъсване, наложено от ковид пандемията.
Празникът е на 21 януари и ще започне в 10,30 ч. с шествие, което по традиция ще тръгне от центъра на селото. Под звуците на народна музика и водено от байрактарка то ще премине по улиците и през всички обществени заведения, където, както повелява обичаят, ще събира пари, за да се раждат повече деца, каза Наташа Пенова, секретар на НЧ “Светлина” в Хотница, което е организатор на проявата. Поканена е и духова музика от В. Търново, а накрая ще има почерпка в читалището, добави тя. Един от най-забавните моменти в празника е това, че на него нямат право да присъстват мъже, заради което те се предрешават като жени и това внася допълнително настроение и забавлява всички.
Както обикновено, местните баби ще започнат приготовленията в ранни зори и ще дадат начало на тържествата с ритуално измиване на ръцете на символичната акушерка, а свещеник ще направи водосвет за здраве. По стар обичай ще бъде орисано и най-малкото бебе в селото – Данислав, който е третото внуче на Пенова. Всъщност в Хотница се радват и на още по-малкия нов жител – Енислав, който е роден на 31 декември, но все още не е навършил 40 дни и няма как да бъде посетен, но ще получи дарове по случай празника.
“През 2022 г. в нашето село се родиха общо 9 деца, а десетото е родено в Букурещ и скоро дойде с родителите си в Хотница, където си купиха къща и я правят, така че и то ще бъде хотнишки жител. Никога не е имало такъв бум на бебета в Хотница и това много ни радва”, сподели Пенова.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново