Боклуци и дупки превземат автополигона във В. Търново

Публикувано на пт, 8 Февр. 2019
1102 четения

Автополигонът във Велико Търново от години е в окаяно състояние, алармират инструкторите от школите в града. Въпреки многобройните им сигнали мястото е занемарено, а строителните и битови отпадъци постепенно завземат полигона, който някога е бил изграден за обучение на начинаещи водачи. В момента теренът се използва основно от автоинструкторите и от любителите на високите скорости.
“Не е ясно чия собственост е този полигон. Преди много години исках да го взема под наем, но от Общината казаха, че е на КАТ, оттам отговориха, че е на военните. Отивам при военните, от където ми казаха, че е частен. И в крайна сметка не се знае на кого е. Но ние, като граждани, от време на време носим чували с бетон и лепило да позапълним някоя дупка, чистим храсти, клони”, обясни Даниел Маринов, браншови председател на преподавателите по авто-мото подготовка в областта и управител на автошкола.
Той разказа, че през лятото работи с кандидат-мотористите на средното ниво, а то е в много лошо състояние и е осеяно с множество дупки. Според него автошколите ще бъдат изправени пред сериозен проблем, ако бъдат одобрени предложените промени в Закона за движение по пътищата практическият изпит да се провежда в града, извън него и на полигон. В областта има около 35 автошколи и всички курсисти ще трябва да бъдат изпитвани в старата столица, тъй като полигонът в съседна Г. Оряховица също е в много лошо състояние. “Ако държавата иска да има изпит на полигон, нека да ни създаде условия. Провеждането на изпит на полигон бе премахнато преди 17 г. и всички учебни терени днес са в лошо състояние или са застроени”, каза още Даниел Маринов.
Автополигонът във В. Търново е собственост на МВР, но от години не се използва по предназначение. През 2013 г. млади любители на екстремното шофиране са поискали помощ за ремонта му, за да могат да се събират и да “въртят” гуми вместо да карат по улиците на града. Идеята им не е срещнала подкрепа. А за запълване на дупките и привеждането на полигона в нормално състояние са необходими няколко хиляди лева, които едва ли някой ще извади от бюджета си.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново