АМ “Хемус” между Плевен и В. Търново се строи незаконно, обявиха от МРРБ

Публикувано на пт, 10 сеп. 2021
1510 четения

Магистрала “Хемус” между Плевен и В. Търново се строи незаконно без необходимите отчуждителни процедури и одобрени инвестиционни проекти. Това стана ясно вчера по време на брифинг на регионалния министър арх. Виолета Комитова и директора на ДНСК арх. Влади Калинов. Става въпрос за участъците 4, 5 и 6, за които липсват задължителните процедури по Закона за устройство на територията, необходими преди започване на самото строителство. Именно участък 6 (32,6 км) е този, който минава през Великотърновска област и започва от края на пътния възел на път III-303 Павликени – Левски до път 1-5 Русе – В. Търново.
От брифинга стана ясно, че за участъците 1, 2 и 3 има одобрен подробен устройствен план, направено е отчуждаване на имотите, през които минава трасето, има одобрен инвестиционен проект и съответно разрешителни за строеж. За учстъците 4, 5 и 6 обаче има одобрен ПУП, но няма приключило отчуждаване, нито одобрени инвестиционни проекти и строителни разрешителни. Последните три участъка на автомагистралата – 7, 8 и 9, все още нямат дори установено окончателно трасе.
През юни министър Комитова инспектира строителството на магистрала “Хемус” в района на Куцина, където трасето се среща с пътя Русе – В. Търново и е планирано изграждането на пътен възел. Тогава стана ясно, че ПУП за участъка е влязъл в сила на 8 февруари т.г., но останалите процедури не са финализирани, за да бъде издадено строително разрешително. В същото време фирмата изпълнител беше разположила стротителна техника в района. Беше установено и че е направена площадка и земни насипи с височина приблизително 2 метра от трите страни на разчистените от хумуса имоти. Към днешна дата направените насипи вече са разрушени и теренът е възстановен в предишното му състояние.
“Илюзия е, че е започнало строителството на цялата автомагистрала “Хемус”, заяви арх. Влади Калинов. Той обясни, че в действителност законно и реално строителство на участъците от 4-ти до 9-и не е започнало, а истинското строителство тепърва трябва да стартира. Цената, на която се изпълнява към момента магистралата, е 17 млн. лв. за един километър, като за цялата магистрала са планирани 4,5 млрд. лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново