Административни спънки не позволяват на момче с тежка диагноза да е студент

Публикувано на чт, 1 Дек. 2022
323 четения

19-годишният Радослав Борисов от В. Търново, който страда от тежко заболяване, мечтае да учи в университет, но заради административни спънки това се оказва невъзможно. Причината е, че момчето няма диплома за завършено средно образование, а само удостоверение, разказва неговата майка Светла Цанева.
Ради страда от мускулна дистрофия тип Дюшен – генетично заболяване, което се характеризира с прогресивна слабост на мускулите. Диагностициран е с него още като малък и не успява дори да прекрачи училищния праг като първокласник. Заради заболяването се налага да учи у дома. Завършва ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, след което продължава да учи в Старопрестолната гимназия по икономика. Мечтата му е да следва археология или история, но се оказва, че той не може да получи диплома за средно образование, а само удостоверение, тъй като не се е явил на матура. А не може да се яви, тъй като в залата не се допускат придружители. А самият Ради признава, че няма как да се справи 6 часа в залата без майка си, тъй като се уморява лесно, а гръбначният му стълб не може да издържи да стои неподвижен в една поза. Също така се налага често да му се включва кислороден апарат, което няма кой да прави по време на изпита.
“Не разбирам защо задължават нашите болни деца да учат, като след това не им позволяват да продължат. От училището отказаха провеждането на изпит вкъщи. Обадих се в Министерството на образованието, но и оттам също получих отказ”, разказва Светла Цанева. Тя обаче е твърдо решена да се бори за сина си. Съжалява, че късно е разбрала за визитата на президента Румен Радев във В. Търново, който откри инициативата “Българската Коледа”. Именно Ради е едно от децата, които бяха подпомогнати преди години от благотворителната кампания. Заради казуса майката е твърдо решена да изпрати писмо до президента с молба за съдействие, защото вярва, че като всички негови връстници и Ради има право да учи и да следва мечтата си.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново