Валерия Дончева заведе курсанти на сесия на местния парламент

Публикувано на чт, 1 Дек. 2022
693 четения

Валерия Дончева, общински съветник и преподавател в НВУ “Васил Левски”, заведе курсанти на сесия на Великотърновския общинския съвет. Посещението бе практическо занятие с част от обучаемите, на които преподава по “Политология” и “Военна психология и педагогика”.
Идеята на Дончева е да запознае курсантите с работата на органите за местно самоуправление и най-вече да наблюдават практически процеса за осъществяване на властта, самоуправлението на отделните единици и да се запознаят с функциите и правомощията на Общинския съвет. “Да видят кмет, общински съветници, взаимодействията между тях, гражданския контрол и всичко, за което са учили на теория и как се осъществява на практика. Целта е да наблюдават различните проявления на вербалната и невербалната комуникация в облеклото, в поведението”, разказа Валерия Дончева.
Другата цел, която си поставя, е да покаже, че заседанията на Общинския съвет са едно достъпно място и щом е възможно военнослужещи лесно да бъдат заведени там, въпреки структурата, към която принадлежат, всеки един гражданин може да присъства на сесиите винаги, когато пожелае.
“Идеята ми е това да не бъде епизодичен случай, а да се превърне в добра практика. Стига да имам възможност, при желание и позволение от страна на НВУ, ще водя обучаеми от различни специалности, на които преподавам тези две дисциплини. След това се събираме, анализираме, комуникираме и понеже са от различни места в България, всеки ще знае, че би могъл да посещава заседания и в техните местни парламенти”, допълва Дончева.
Курсантите са споделили, че им е било интересно да присъстват на заседанието и да чуят питанията на общинските съветници към кмета Даниел Панов. По този начин са успели да се запознаят с различни проблеми на граждани и групи от обществото, станали са свидетели на размяна на реплики и различни реакции, което е представлявало интерес за тях.
“Всички останаха с добри впечатления от посещението и дори изявиха желание да отидем до Народното събрание и Президентството. Мисля, че е едно добро начало. Това не е правено досега и имах известни притеснения как ще бъде възприето от всички страни, но смятам, че се получи добре и може да се превърне в практика”, сподели Валерия Дончева, като добави, че това е едно намигване и към студентите от ВТУ и гражданите на В. Търново. “Колкото повече хора участват в обществено-политическия процес, толкова по-добре”, допълни Дончева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново