8500 дка гори с бор са засегнати от корояд

Публикувано на вт, 18 апр. 2017
280 четения

Изсъхнали паднали дървета, нападнати от корояда. сн. архив

8500 дка гори с бял и чер бор на територията на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново са засегнати от върхов корояд, съобщи директорът на РДГ инж. Николай Николов. Той допълни, че до края на 2016 г. са усвоени 6000 дка от нападната дървесина. Спасението е бързо изсичане на заболелия бор, преработка на дървесината и изгаряне на отпадъците от сечта. Най-засегнати от насекомото са държавните гори, следват общинските и частните територии, а най-пострадали са боровите насаждения на държавните горски стопанства “Болярка”, ДЛС “Росица”, ДГС в Плачковци и ДГС в Габрово.
Паразитът напада боровите насаждения обикновено от надморската височина до 700-800 м, но навсякъде, където има бял бор, има засегнати площи. Короядът лесно се мести, използва ветровете и напада предимно по-слабо жизнени дървостои с ниска коренова система и разположени на припек. Инж. Николов добави, че пораженията от корояда се забелязват все повече около прохода Хаинбоаз и по поречието на р. Росица от севлиевското село Батошево. Няма научно обяснение защо точно там най-масово се е заселил паразитът.
Върховият корояд е малък бръмбар, основен вредител и причинител на изсъхването на големи площи с бор. Вдълбява се в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървостоите. Оттам се нарушава хранителният и водният баланс на дърветата. Това довежда до изсъхване на културите. Бръмбарът се настанява предимно в гори, където има паднали дървета. Паразитът прави малки дупчици в кората и снася яйца, като се прекъсват връзките, чрез които дървото се храни. Тези дупчици се запълват със смола, когато дървото е здраво и силно, и яйцата умират. Но ако борът е слаб и болен, той не може да се защити и короядът се размножава още по-масово, като се прехвърля на съседни площи. Дърветата изсъхват и умират много бързо.
По повод на нападенията на паразита, Северноцентралното държавно горско предприятие в Габрово, което обхваща още горските и ловните стопанства на територията на Великотърновска и Габровска област, се включи в мониторинговата система на България за установяване на пораженията от корояди в иглолистните насаждения. Тя се базира на австрийския и немския опит за най-новите методи за борба с вредителя. На териториите на ДГС “Болярка” има поставени 3 феромонови уловки за върховия корояд в района на Вонеща вода. Според статистиката, улавянето на една женска довежда до редуциране на популацията на 16 000 насекоми. А това може да бъде предпоставка за значителен напредък в борбата с паразита. През август предстои отчитане на резултатите от феромоновите уловки.
Вася ТЕРЗИЕВА,

loading...
Пътни строежи - Велико Търново