Новият зам.-ректор на ВТУ Анна Иванова смята, че е добре подготвен и екипен играч

Публикувано на пн, 26 юни 2023
1249 четения

Доц. д-р Анна Иванова е новият зам.-ректор по международната дейност на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е доцент по Теория на познанието и критическото мислене в социален контекст в катедра „Философски науки“ на ВТУ. В изследванията си се занимава с т. нар. аналитична философия, която се ангажира с проблеми на познанието, въпроси, свързани с отношението между философия и наука и изобщо с методологически проблеми на човешката рационалност. В катедра „Философски науки“ на ВТУ тя преподава „Теория на познанието“, „Критическо мислене“, а в Еразъм програмите на вуза има ангажименти с чуждестранни студенти, на които преподава „Интеркултурна компетентност“, включваща теории на комуникацията, разглеждане на въпроса за отношение между езика и познанието и през този проблем – проблема за общуването между представителите на различни култури. Хабилитационният й труд е на тема „Изследване на рационалността на убежденията на хората“. Доц. Иванова е член на една от най-активните философски организации в страната ни – Българското общество по аналитична философия, в рамките на което се организират много международни събития, различни семинари, форуми, конгреси и конференции. Досега основно международната й работа е била свързана с изследователските й проекти и в рамките на тази й дейност тя интензивно комуникира с колеги от цял свят. През последните години, започвайки първо да преподава на чуждестранни студенти, доц. Иванова влиза в по-тесни контакти с отдела на ВТУ за международно вътрешно сътрудничество и по линия на този контакт постепенно започва да се занимава и с други дейности, да се включва в екипи, подготвящи проектни предложения и различни инициативи на международния отдел. Благодарение на всичко това доц. Иванова успява да развие екипност с настоящия ректор – проф. д-р Димитър Димитров, който преди се занимаваше с международната дейност на ВТУ и така установяват, че заедно могат да работят продуктивно. Тя споделя визията и стратегията му за международното развитие на университета като цяло, с основните моменти, набелязани от него и отразени в документацията на вуза до момента.
„За мен предизвикателството е да удържа високите достижения и тази силна международна активност, която традиционно университетът има, да успеем да ги надградим и доразвием в нови посоки“, каза зам.-ректорът. „Предвид това, че все още не сме достигнали максималните стойности, с оглед капацитета на университета за международната мобилност както по отношение на изходящата на преподаватели и студенти, така и по отношение на тези, които идват при нас, имаме ресурс, енергия, воля и инициативност да увеличим тези стойности. Но новата насока, в която мисля, че също можем да работим, е, че бихме могли да имаме повече проекти, свързани с научно-изследователски дейности“, смята доц. Иванова. Програма Еразъм основно е насочена към образователен тип дейности, но в нея има и някои възможности най-малкото за създаване на изследователски инфраструктури и партньорства, които могат да доведат до развитие на научноизследователския сектор и това е едната насока, в която смята да работи тя като допълнение към онова, което вече се прави. В университета има научноизследователски звена, които традиционно имат много добри връзки с изследователи от други страни, развиващи подобни дейности, и могат да бъдат подкрепени институционално с такива инициативи, които да им осигурят условия за повишаване на компетентността, за по-пълна реализация на продукта, който те произвеждат и т. н., смята доц. Иванова.
Притесненията на новия зам.-ректор на ВТУ са свързани предимно с международната нестабилност. Доц. Иванова дълбоко вярва и приема максимата за свободната от ценности наука, която трябва да е независима от всякакъв политически контекст, защото приоритетите на университета са различни, целта е знанието, а идеал – истината. В този смисъл е важно да има условия на спокойствие, в които да се работи, но за съжаление международната обстановка през последните години не дава това спокойствие, към което висшето училище традиционно се стреми, посочва доц. Иванова.
„По отношение на това, което зависи от нас, смятам, че чрез добро планиране, стратегическо мислене и подходящ екип няма пречки да осъществим поставените цели. Аз се радвам, че разполагам с изключително добър екип, който работи много успешно, и това е една от най-силните страни на международната дейност на нашия университет. Ние имаме човешкия капацитет и изградената структура да надграждаме и да се развиваме – нещо, което не мисля, че много други институции имат“, подчертава зам.-ректорът. Другите приоритети на новото ръководство на университета са свързани с преговори за включване на ВТУ в Европейски консорциум по инициативата „Европейски университет“, работа по разширяване броя на договорите за двустранно сътрудничество и др.
Сега предстои да се проведе традиционната Еразъм седмица на Великотърновския университет, насочена към българските училища и общности в чужбина. Тя ще започне на 19 юли и в нея ще се включат над 70 участника, което показва силен интерес към този форум. Сътрудничеството с българските училища зад граница е много добро, изпращат се студенти на стажове в тях, на учителите там се предлага подкрепа за квалификация, методическа подкрепа, предоставят се учебни материали и др. Търси се контакт и с по-голям брой такива учебни заведения, защото и тук са намесени някои фактори като Брекзит, който до голяма степен направи състоянието на българските училища във Великобритания несигурно, посочва доц. Иванова. През тази Еразъм седмица се организират семинарни презентации, осъществяват се тренинги и обучения на учители и представители на Асоциацията на българските училища, които идват във ВТУ, има срещи с представители на университета, обсъждат се различни сътрудничества и т. н., пояснява зам.-ректорът.
Доц. Иванова споделя, че обича да се придържа към една мисъл на Конфуций, която гласи, че човек не трябва да се тревожи дали го познават, или не, а да се тревожи дали си заслужава да бъде познаван. В работата си тя се опитва да спазва няколко принципа. На първо място вярва, че с много труд, усилия и воля всяко предизвикателство може да бъде преодоляно. Тя се самоопределя като екипен играч и смята, че най-важното за един лидер е да познава добре екипа си. Той трябва да насърчава инициативата, да вижда силните и слабите страни на всеки член на тима и да го постави на това място, на което той ще може да се реализира най-добре.
Новият зам.-ректор работи във Великотърновския университет от около 10 години и е възпитаник на учебното заведение. Доц. Иванова казва, че е силно свързана с него и като ценности, и като личен сантимент, каквото е и отношението й към града като цяло, защото за нея той е най-прекрасният в България. Иначе е родена в Павликени, а средното си образование завършва в Езиковата гимназия в старата столица с английски и испански език. Хоби й е четенето на книги, като интересите й са предимно в областта на философията. С удоволствие чете актуална информация за последните достижения в науката, следи новостите в химията, биологията, астрономията и новите открития в тях.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново