1750 ученика от областта се явяват на Националното външно оценяване

Публикувано на пт, 12 юни 2020
161 четения

1750 ученика от област В. Търново ще се явяват на двата изпита за Национално външно оценяване след 7 клас на 15-и и 17 юни. Първият изпит ще е по български език и литература, а вторият – по математика. Началото ще е от 9 ч., като се очаква седмокласниците да започнат да заемат местата си още в 8,30 ч. Бъдещите осмокласници ще кандидатстват за прием в 77 паралелки, от които 52 професионални и 25 – профилирани. Изпитите ще се проведат в 188 зали на 50 училища във Великотърновска област, а за нормалното им протичане ще се погрижат 490 квестори, информира Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица.
Резултатът от изпитите от НВО е в точки, като по-късно те се вземат предвид при кандидатстването за 8 клас и формирането на общия бал. Тежестта им е различна в различните училища и се определя от педагогическите съвети.
С удължаването на извънредната ситуация в цялата страна противоепидемичните мерки, които бяха приложени при Държавните зрелостни изпити, ще се спазват и сега. Инструктажът и организацията за провеждането на НВО вече са направени, сподели Личева.
Тя припомни, че тази година на изпита ще се пише задължително с черни химикали и за целта седмокласниците ще трябва да си носят такива. За тези, които пропуснат да го направят, ще бъдат осигурени от училищата. Това се прави за по-добър контраст на формулярите, които след изпита се сканират и се проверяват в електронен вид. Личева припомни също, че близките на учениците няма да бъдат допускани в двора на училището, за да се избегне струпване на големи групи от хора.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново