14 пощенски станции в областта приемат годишни данъчни декларации

Публикувано на ср, 1 февр. 2023
138 четения

Общо 14 пощенски станции във Великотърновска област приемат годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица, съобщават от териториалната дирекция на НАП в старата столица. До момента 8 клиенти са подали декларациите си по този начин в пощенските станции в Горна Оряховица, Лясковец и Елена.
Декларации могат да се подават в централните клонове във Велико Търново и Горна Оряховица, както и в пощенските станции в Килифарево, Дебелец, гара Горна Оряховица, Лясковец, Долна Оряховица, Елена, Златарица, Павликени, Сухиндол, Свищов, Стражица и Полски Тръмбеш.
Служителите в пощите са обучени как да приемат формулярите и да следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка – при необходимост от възстановяване на надвнесен данък, задължителни приложения, в зависимост от вида изплатен доход, приложени документи и допълнителни декларации за ползване на дадено облекчение.
Клиентите на НАП, които нямат възможност за онлайн деклариране, са сред най-редовните ползватели на тази услуга в пощенските станции.
В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.
Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново