1300 зрители щедро аплодираха Имперския руски балет на Царевец

Публикувано на нд, 14 юли 2019
506 четения

1300 зрители щедро възнаградиха с аплодисменти бляскавото изпълнение на Имперския руски балет на крепостта Царевец във В Търново. Със спектакъла “Лебедово езеро” на световните балетни звезди беше открит Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“.

“Царският дворец на историческия хълм за 34-ти път се превърна в оперна и балетна сцена. Фестивалът „Сцена на вековете“ е сред най-престижните форуми в културния живот на България. Убеден съм, че уникалното съчетание на природните красоти, нестандартните сценични решения и драматургия, претворени с неуморен труд и завиден професионализъм от талантливите артисти, ще привлекат хиляди меломани и любители на оперния туризъм“, заяви при откриването на културния форум зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Зам.-кметът на В. Търново проф. Георги Камарашев подчерта, че за първи път фестивалът е с международно участие. „Тази година е специална за нас, тъй като вече имаме гости и то не какви да е – това е Имперският руски балет, който представя пред нас своето изкуство“, заяви зам.-кметът.

Преди представлението в съботната вечер 10 деца от балетни школи във В. Търново и Г. Оряховица имаха редкия шанс да проведат балетна репетиция с художествения ръководител на балетната трупа Гедиминас Таранда. Майсторският клас се проведе в историческото читалище “Надежда” и продължи два пъти повече от планираното време. В урока участва и дъщерята на известния артист Даймънд, която също танцува в световноизвестната руската трупа.

Малките балерини бяха се подготвили сериозно за репетицията и впечатлиха Гедиминас Таранда с потенциала и уменията си. Децата бяха насърчен да продължат да се занимават с балетното изкуство и получиха покана за разходка зад кулисите на „Сцена на вековете“ и за среща с целия състав непосредствено преди спектакъла им на Царевец.

Гедиминас Таранда сподели, че иска следваща година да постави  на откритата сцена на крепостта „Половецки танц“ от операта „Княз Игор“. „Спектакълът ще  е изключителна симбиоза между общо изпълнение на балет, хор и оркестър. Имам идея за грандиозно шоу с коне, огньове и още много ефекти“, разказа за творческите си планове руският балетмайстор.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново