1135 лева бяха събрани на базар за църквата в село Дъскот

Публикувано на чт, 9 Дек. 2021
522 четения

8-годишната Виктория с майка си Цветомира Стоянова и 6-годишната Румена Кънчева с нейната майка Дияна Кънчева.

1135 лв. бяха събрани по време на благотворителния базар в село Дъскот, който се проведе в навечерието на Никулден. Целта на събитието бе събиране на средства и дарения за икони и зографисване на част от стените на църквата “Свети Иван Рилски”. Инициативата беше организирана от кметското наместничество и църковното настоятелство. Преди това бяха отслужени водосвет за здраве и курбан от отец Киприян в двора на храма. Официални гости на събитието бяха председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски и зам.-кметът на Общината Албена Петрова.
На базара бяха изложени коледни играчки и сувенири, изработени от 8-годишната Виктория, а от продажбата им бяха събрани 125 лв. Свои артикули беше предоставила и Пепи Панкова от Павликени, за да подкрепи каузата. Дарения направиха и останалите присъстващи граждани.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха 6-годишната Румена Кънчева, която изпълнява песни под акомпанимента на Десислава Стефанова, преподавател в читалище “Братство” – Павликени. В импровизирания празник се включиха и деца от ансамбъл “Болярче” – В. Търново. В инициативата се включи и директорът на училището в Бяла черква Александър Александров, осигурявайки озвучаването на събитието.
“С мен се свърза иконописецът Пепи Камбурова от В. Търново, която предложи да направи икона, която да дари на храма”, разказа кметът Николай Митев, кмет на село Дъскот. Той уточни, че планира да бъде разкрита и банкова сметка, на която желаещите да могат да подкрепят каузата за обновяване на храма. Ще бъде направена и книга, в която да се вписват дарителите.
Църквата в село Дъскот “Свети Иван Рилски” е строена през 1881-1882 г. от майстор Енчо Колев от гр. Трявна и осветена от Великотърновския митрополит свети Климент (Васил Друмев) на 19.10.1882 г. Храмът е обявен за недвижим художествен паметник на културата от местно значение.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново