110 млади учители бяха отличени по случай Деня на народните будители

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
1686 четения

110 млади, новоназначени през изминалата една година, учители от област В. Търново бяха отличени по случай Деня на народните будители – 1 ноември. 83 от тях са постъпили на работа в училища, а 27 – в детски градини и Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Само от тази есен предизвикателствата на професията са избрали 81 педагогически специалисти от 48 училища и 16 детски градини.
Специална грамота за най-млад назначен учител тази година получи Златомира Ангелова от СУ ,,Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица, която след 2 месеца ще навърши 21 години. Отличие за най-дълго пътуващ педагог бе връчено на Мирела Ходжева от ОУ ,,Васил Левски” в Средно село, която всеки ден изминава 60 км, за да стигне навреме на работното си място. Учителят, преподаващ на най-много ученици – 411 в 16 класа, е Красимира Караиванова от СУ ,,Георги Измирлиев” в Г. Оряховица, а този, който преподава по най-много учебни предмети (17) е инж. Теодора Колева от ПГСАГ ,,Ангел Попов” във В. Търново. За смелостта да назначават учители без педагогически стаж, със специална грамота бяха отличени директорите: Илияна Стойчева на ДГ ,,Здравец” в старата столица – 6 педагози, Нели Атанасова на СУ ,,Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица – 5 педагози и Петя Неделчева на СУ ,,Бачо Киро” в Павликени – 5 педагози. Всички останали млади учители получиха послание и книга за спомен от този ден.
„Всяка година първия ден на месец ноември ни дава повод да се замислим и да се поклоним пред поколенията всеотдайни българи, съхранили и отстоявали духовността и традициите, и направили възможна днешна България. Будителството е съвестта на един народ. То е мисия, отдаденост и много любов.“, каза в приветствието си към учителите Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието във В. Търново. Тя допълни, че в съзнанието на българина думата „будител“ се свързва с професията на учителя. Всеки ден учителят обучава, разяснява, насърчава, вдъхновява. Той стимулира стремежа към знание, формира характери и бъдещи личности. „Започвайки работа като учители, вие поемате по трудния път на будителя. Ще се учите на търпение и любов, ще дарявате от пламъка на сърцето си, ще обучавате, ще образовате, ще изграждате младите хора. Използвайки предимствата на съвременния високотехнологичен свят, ще строите мостове към бъдещето, но ще давате и живот на традициите“, обърна се към новоназначените учители Личева.
„От 1922 г. празника на будителите е този, който дава на всички просвещенци, учители и читалищни дейци, силата и призванието да продължат напред, да трасират пътя на нашите деца в общочовешките и национални ценности. Сигурен съм, че често пъти вие самите ще се питате това ли е пътя. И вярвайте, че тези, които вече сме минали по този път и имаме някакъв опит, ще бъдем до вас и ще сме тези, към които винаги може да протегнете ръка“, каза в приветствието си към учителите Ивайло Здравков, областен управител на В. Търново.
Тържеството се организира за осма поредна година, като идеята за него се ражда на Първия форум на младите педагогически специалисти. Тя е подета и превърната в реалност, благодарение на РУО – В. Търново, „Сдружение за образователни инициативи 19“ към ОУ „Бачо Киро“ и Община Велико Търново.
Водещи на събитието бяха Илиян Илиев и Габриела Иванова, учители в ОУ “Бачо Киро” и част от “Сдружение за образователни инициативи 19”. Приветствие към присъстващите поднесе и Светлана Николова, която с трепет прекрачи училищния праг на 15-ти септември, но този път в ролята на учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във В. Търново. Като част от програмата прозвучаха химна на народните будители и изпълнения на деца от ОУ “Бачо Киро” в старата столица и СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица.
На тържеството присъстваха още: Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново, Антоанета Андреева, председател на великотърновската общинска структура на СБУ и член на Изпълнителния комитет на организацията, представители на РУО в старата столица и на много училища и детски градини.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново