1070 туристи посетиха Трапезица в деня след официалното откриване

Публикувано на пн, 26 сеп. 2016
197 четения

1070 туристи са разгледали крепостта “Трапезица” в първия ден след официалното откриване на най-новия туристически обект във Велико Търново. Близо половината от тях или 552 души, са се качили на хълма с наклонения асансьор, а останалите са се възползвали от екопътеката, която е алтернативният туристически маршрут. Над 70 курса направи фуникулярът само за ден между двете станции, съобщи директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.
Силвия Петкучева от Сливен е първият турист, използвал релсовото съоръжение. За спомен от паметното събитие тя е получила подарък – исторически книги и сувенири, които ѝ връчил лично музейният шеф. Посетителите останаха впечатлени от интерактивната експозиция в Центъра за представяне на културното наследство, която представя величието на столицата Търновград и Второто българско царство и от неповторимата панорама, разкриваща се от крепостта, сподели Иван Църов.
Архитектурно-музеен резерват “Трапезица” е отворен за посещение от 9 до 18 часа. Фуникулярът се движи по график всеки ден с изключение на понеделник. Съоръжението няма да работи при температура над 35 и под 5 градуса, както и при силен вятър и дъжд.
Таксата вход за крепостта е 6 лева, а за ползване на фуникуляра – 10 лева. Комбинираният билет за Трапезица (такса вход за музеен обект и ползване на фуникуляр) e 16 лв., като посещенията за децата до 7 години са безплатни.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново