Ясни са победителите в конкурса “Моят роден град”

Публикувано на вт, 2 юни 2020
342 четения

Живописната улица “Гурко” е красива по всяко време на годината.

В Деня на детето 1 юни станаха ясни победителите в 20-ото издание на конкурса “Моят роден град”. Темата тази година беше “Велико Търново – културна и духовна столица на България”. Участниците бяха разделени в категории “Литературно творчество” и “Изобразително изкуство”, както и в три възрастови групи.
В категория “Литературно творчество” – раздел “Поезия” победител при 7-10-годишните стана Никол Петрова от ОУ “Бачо Киро” във В. Търново. В категория 11-14 г. първа награда заслужи Виктория Колева от ПГСАГ “Ангел Попов”. При най-големите на възраст 15-18 години на първото място се нареди Михрибан Милчева от Старопрестолната професионална гимназия по икономика.
В раздел “Проза” в първа категория победител стана отново възпитаник на ОУ “Бачо Киро”. Това е 10-годишната Натали Стоянова. Първото място при по-големите спечели 11-годишната Десислава Добрева от СУ “Емилиян Станев”, а при най-големите – 15-годишната Мария-Никол Цанева от ПМГ “Васил Друмев”.
В Категория “Литературно творчество” Грамота за активно участие на ученици заслужи ръководството на ПГСАГ “Ангел Попов”. В направление Творческо писане тя бе присъдена на Тодорка Цонева от Литературен клуб “Пегас(чета)” към Общински детски комплекс – гр. Стражица.
В раздел “Изобразително изкуство” Емануела Начева от СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш пребори конкуренцията при най-малките и завоюва първото място. 14-годишният Кристиян Ташев от ОУ “П. Р. Славейков” стана първи в категория 11-14 години, а Никола Димитров от СУ “Ем. Станев” спечели надпреварата при 15-18-годишните.
За Активно участие на ученици в тазгодишното издание на конкурса Грамоти получиха Основните училища от В. Търново “Димитър Благоев” и “Бачо Киро” и Средно училище “Николай Катранов” в Свищов.
Грамоти и благодарност за активна работа с ученици бяха присъдени на Маринела Иванова, учител от СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, и на Даниела Петрова, преподавател от ПГСАГ “Ангел Попов” – В. Търново.
По традиция конкурсът Моят роден град” се провежда по повод празника на В. Търново – 22 март. Тази година, с оглед на извънредната ситуация в страната, обявяването на наградените творби се отложи за неопределен период. Точно затова организаторите решиха да направят това на 1 юни.
И тази година участниците приятно изненадаха организаторите със своята любов към старопрестолния град. В конкурсната надпревара участваха 122 рисунки, 2 проекта, 23 творби в раздел “Поезия” и 22 творби от раздел “Проза”. Тричленната комисия в раздел “Литературни творби” бе председателствана от проф. д-р Петър Петров и членове Мила Велчева и Здравко Пеев. Председател на журито в раздел “Изобразително изкуство” бе Анна Павлова, а Сашо Филев и Руси Добрев дооформиха комисията.
В условията на извънредна ситуация церемонията по обявяването на отличените участници бе излъчена онлайн. Всички награди се намират в Централната сграда на библиотеката и могат да бъдат получени от призьорите до 4 юни.
Организаторите от РБ “П. Р. Славейков” и Регионалното управление на образованието изразиха надежда юбилейното издание на конкурса да е единственото, което се излъчва в условията на извънредна ситуация, и поздравиха децата с техния празник.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново