Великотърновският музей почете с изложба и грамоти своите дарители

Публикувано на пн, 4 Ное. 2019
120 четения

Изложба с етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи беше открита в Деня на народните будители в музей “Възраждане и Учредително събрание” във В. Търново. Експозицията “Заедно да съхраним историческата памет” включва над 200 експоната , които са постъпили в музейните фондове през 2019 г. Те са от 55 дарители, които получиха грамоти и едногодишни карти за безплатно посещение на музейните обекти от директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.
За 13-а поредна година търновският музей почита своите дарители в изложба. “Най-малката ни дарителка е 6-годишната Ралица Пенчева. Тя предостави на музея вотив. Това е метална пластина, съпътстваща молитвата на даден човек за здраве или за придобиване на рожба. В случая той изобразява момиченце, затова специалистите смятат, че е свързан с молба за женска рожба”, разказа Боряна Боянкинска, уредник в Регионалния исторически музей във В. Търново.
В експозицията могат да се видят медалите и купите от европейски и световни първенства на щангиста Румен Русев. Те са откупени от Велислав Стефанов и дарени на музея. Фондовете на стари търновски фамилии също са попълнени с нови снимки и документи. По призива на уредничката в РИМ Тодорка Недева и Община В. Търново, от наследници на търновски кметове са дарени техни лични вещи. Сред експонатите са книжки, издавани от кмета Владимир Даскалов, мастилница и попивателна на Димитър Раев, копие на камата на Васил Левски, награда на Емануил Серафимов от Военното училище. В последните дни е постъпило дарение от наследниците на архитект Теофил Теофилов, който също е бил търновски кмет. От настоящия градоначалник Даниел Панов е дарен албум със снимки на всичките търновски кметове от първия – Георги Живков, до днес. Интересен подарък е получен на празника на В. Търново 22 март от Елисавета Георгиева от Панагюрище. Тя е дарила извезано лично от нея знаме, посветено на Асеневци. Впечатлена от гостуването си в старата столица, патриотката решила да изработи това знаме със златна сърма, като за направата му използвала технологията на Райна Княгиня.
Даренията продължиха и по време на откриването на изложбата. Ганчо Пеев дари книга за музикалния живот във В. Търново в периода от 1860 до 1960 г., написана от дядо му – бившия кмет на града Ганчо Пеев. Изданието е направено по поръчка на Института по музика към БАН. Пеев дари и 2 снимки на бившия градоначалник със съпругата му, която завършва дентална медицина в Германия и е първата жена стоматолог във В. Търново. Знамето от тазгодишния мотопоход, провел се на територията на България и Румъния по повод 100 години от създаването на “Зонта клуб В. Търново”, дариха дамите от организацията. Те добавиха и книга с историите на 100 бележити българки, взели активно участие в обществения живот на страната. Дарения направиха още Тодорка Недева, Венета Камбурова и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново