Великотърновец написа втория си исторически роман за Древен Рим

Публикувано на ср, 6 ян. 2021
456 четения

Великотърновецът Здравко Младенов издаде втория си исторически роман, озаглавен “За славата на Рим”. В него се разказва за епичните войни на Римската империя с даките, а действието се развива на територията на днешна Румъния. Това е много драматичен момент в човешката история, в който могъщата империя е в своя апогей, но много трудно успява да покори тези богати и свободолюбиви племена, водени от легендарния си вожд Децибал.
“Книгата описва реални исторически събития, а на фона им се развива и личната съдба на главния герой, който е военен. Романът проследява живота му от включването в армията, през брака му, смъртта на любимата му жена и втория му брак. Тези неща вече са художествена измислица”, пояснява авторът, който е историк по образование. Според него е изключително важно историческите романи да са възможно най-близо до реалността и той се е опитал да постигне точно това. “Всеки детайл, който героят среща по пътя си, и всичко, което му се случва като историческо събитие, е реално и документирано от историците”, допълва Младенов.
Първият роман на Здравко – “Империя в кръв и пламъци”, който вече е с изчерпан тираж, е написан по същия начин. За целта при създаването му той изчел всичко, известно за този исторически период на български, английски и руски език. За втората си книга авторът казва, че е по-лека за четене и значително надгражда предшестващата. Между издаването на двата романа, които нямат връзка помежду си, е изминала едва една година.
Авторът споделя, че вече работи и по третата си книга. Историите в романите му са в интервали от около 100 години, като във всеки от тях той избира да пише за драматични и наситени със събития моменти. Здравко обмисля да издаде и поредица от исторически романи, но сега е решил, след като приключи третата си книга за Рим, да напише роман за Средновековна България и падането на Търново под османска власт. Споделя, че дори вече е измислил всички герои и детайли и с голямо вълнение се подготвя за написването му.
“Повечето исторически романи за Търново са доста остарели като стил и не притежават нужната автентичност. Аз искам да променя това и да напиша текст, който се базира на исторически факти, но е представен на достъпен език, в романизирана форма”, разкрива намеренията си авторът.
Здравко е завършил няколко специалности във ВТУ – “Балканистика”, “Бизнес и право” и “Публична администрация”. Още от дете имал усещането, че животът му един ден ще бъде свързан професионално с историята. По стечение на обстоятелствата обаче, първоначално той се занимава с икономика, докато не отива в САЩ и не посещава една местна книжарница. Виждайки книжното богатство от различни исторически заглавия, нещо в него се пречупва и той решава, че светът на парите не е неговото място и иска да се отдаде на писането на исторически книги.
“Идеята за първия ми роман дойде напълно спонтанно. Той сякаш сам се появи в главата ми и поиска да бъде написан. Създаването на втория ми достави още по-голямо удоволствие, а при третия е не по-малко вълнуващо. Мисля, че историческият роман е моят жанр, защото чрез него информацията е по-достъпна и достига до по-голям брой хора”, сподели Здравко. Той поясни, че втората му книга е с три пъти по-голям тираж от първата и ще се разпространява както в инернет пространството, така и в някои книжарници.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново