Велико Търново получи престижно отличие от Европейската фестивална асоциация

Публикувано на чт, 29 юни 2023
159 четения

Велико Търново получи престижното отличие “Печат на европейската фестивална асоциация”. Това се случи на 24 април на официална церемония, провела се в замъка Пералада в испанския град Жирона, където се състоя конгрес на организацията. Основна причина за признанието са провежданите в старата столица и Арбанаси културни форуми “Сцена на вековете” – най-старият оперен фестивал на открито в България и “Arbanassi summer music” – носители на престижния лейбъл “Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”.
“По този начин В. Търново влезе в мрежата на елитните европейски фестивални градове. Преди старата столица да бъде включена сред тях, те бяха едва 7, а на Балканите сме втори след Белград. Това признание ни задължава, но и създава много перспективи за града ни. Благодарение на този печат ние имаме право на собствен раздел в най-големия фестивален портал в Европа “Festival finder”, който има милиони потребители. Така В. Търново става съсобственик и съ-редактор на това пространство, което предлага нови средства за дигитална комуникация, нови интерфейси и е нещо, което би могло да бъде полезно за развитието на културата и на фестивалите в нашия град”, посочи Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново.
Той добави, че отличието носи и други ползи за града, защото старата столица влиза в мрежата на най-добрите, а това ѝ предоставя възможността да работи с утвърдени партньори в тази област. Така В. Търново ще може да изработи собствена фестивална стратегия, съобразена с общата. В краткосрочен план градът ще получи достъп до всички фестивални графици, логистика, маркетинг и данни, събрани от Европейската фестивална асоциация, които да бъдат използвани. Този печат би могъл много да помогне и при евентуално кандидатстване за Европейска столица на културата или за други звания.
“Искам да благодаря на всички дали и продължаващи да дават своя принос към артистичното измерение на нашия град, който се развива бързо в това отношение и които превърнаха този фестивал в едно много важно културно събитие в историческата и духовна столица на България”, каза Генчев.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново