ДТА „Болярче“ с първо място от международен танцов фестивал

Публикувано на ср, 28 юни 2023
689 четения

Детският танцов ансамбъл „Болярче” при Военния клуб във В. Търново спечели първо място при участието си в международния детски фестивал “Корабът на изкуствата – Поморие 2023”, който се проведе в НЧ ”Просвета” в морското градче. Търновчетата участваха в категория “Народни танци – обработен фолклор” в трета възрастова група – от 12- до 14-годишна възраст, а на сцената излязоха 26 деца, които представиха два танца – “Копаница” и “Ритъма на Шопа”. За доброто си представяне в деветото издание те получиха диплом и плакет.
“Едва началото на лятото е, а неуморните ни деца смело завладяват черноморската сцена и обират овациите на публиката. Тепърва имаме още много планирани фестивали и конкурси, на които предстои да се представим, а едва след седмица отново ще отпътуваме за следващата ни изява“, споделиха Борислава Трифонова и Марио Владимиров, ръководители на състава, които благодариха на родителите за подкрепата и доверието.
Организатори на международния детски фестивал са Община Поморие и местният Общински детски комплекс, директор е Анета Данаилова, а събитието се провежда под патронажа на кмета на Общината. В конкурса участват деца и младежи на възраст от 6 до 25 години от цяла България и чужбина.
Целите на фестивала са: културен обмен и сътрудничество на децата от страната и чужбина и техните преподаватели, запознаване с културата на България, приобщаване към културните ценности на музикалното, танцовото и изобразителното изкуство, предоставяне на възможност за творческа изява, издирване и популяризиране на млади таланти, обмен на репертоар и опит.
В него децата и младежите могат да се изявят в областта на народните, класическите и характерните танци.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново