Възпитаници на ВТУ популяризират българската литература

Публикувано на чт, 21 февр. 2019
810 четения

Възпитаници на великотърновския университет създадоха сайта за българска литература Tetradkata.com. За малко повече от година в него текстове са публикували над 40 както утвърдени, така и млади, но перспективни автори. Иво Сиромахов, Георги Бърдаров, Алек Попов и Здравка Евтимова са сред най-известните имена, намерили място на страниците на “тетрадката”. Освен това, момчетата организират срещи, представяния и литературни четения, като досега са имали събития в София, В. Търново, Габрово, Пловдив, Ст. Загора, Ловеч, Сопот, а подготвят такова и в Русе.
Хората, стоящи зад Tetradkata.com са Лъчезар Йорданов, който е родом от Попово, и Иван Христов и Калоян Христов от Габрово. Всичко започва със запознанството на Лъчезар и Иван в студентските им години. Учейки във Велико Търново, те се движат в една компания. Иван е състудент на съквартиранта на Лъчо и така се поставя началото на едно приятелство. Впоследствие разбират за общата си страст към литературата, което довежда до идеята за оформяне на интернет пространство за български авторски текстове.
Калоян е най-младият от тримата. Той също има идеи в тази посока и съдбата го среща с Иван, който е негов преподавател в габровската Априловска гимназия. Следвайки мечтата си, те започват да осъществяват общия си проект. Първоначално публикуват свои авторски неща, но решават, че това не е достатъчно. Първият неучастващ в екипа им автор е родената във В. Търново поетеса Невена Борисова, която им подава ръка и ги подкрепя. Така се поставя традицията да се публикуват текстове на различни писатели и поети, както и интервюта с тях, които се радват на огромен интерес от читателите. В началото се е налагало момчетата да търсят контакт с авторите, но с течение на времето дори самите писатели започват да им се обаждат с желание да публикуват в Tetradkata.
В момента тримата подготвят общ хумористичен разказ в съавторство с Иво Сиромахов, идеята за който идва от самия него. Работата на Лъчезар като настоящ учител в ОУ “П. Р. Славейков” във В. Търново е причината той, заедно с Иван и Калоян, да насочат вниманието си и към учениците. В момента работят по организирането на срещи на децата с детски автори, които да се състоят както в класните стаи, така и в местната библиотека.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново