Валентина Лапчева закрива сезона с изложби от поредицата “1 m2 изкуство”

Публикувано на ср, 26 май 2021
123 четения

“Илюминат” на Валентина Лапчева е последното за този сезон произведение, което се показва в поредицата “1 m2 изкуство” във В. Търново. Авторът определя творбата си като реакция на “новата нормалност”, в която живеем. Тя е вдъхновена от локдауните, конспиративните теории и многобройните претенции в публичното пространство за осветляване на лъжите. Д-р Николина Джановска от Факултет Изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” определя творбите на Валентина като дълбоко проникновени. Според нея те докосват първичната чувствителност на зрителя, оголват съзнанието и го правят възприемчиво за душевното, връщат ни в утробата и ни правят омиротворени, с обострени за познанието сетива.
Лапчева е визуален артист, който живее и твори във В. Търново повече от 20 години. Художничката е завършила специалност “Живопис” във ФИИ на ВТУ. Има участия в регионални, национални и международни събития, както и няколко самостоятелни изложби. В периода 2000-2012 г., като член на Арт група “Дупини”, участва във всички техни изяви и проекти.
Изложбата на ул. “Иван Вазов” 8 в старата столица може да бъде разгледана от 22 май до 19 юни. Организаторите на “1 m2 изкуство” са пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова. Инициативата вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. “1 m2 изкуство” е подкрепен от програма “Визуални изкуства” към Министерство на културата.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново