В. Търново отбелязва 145 години от рождението на Йордан Кулелиев

Публикувано на пт, 15 апр. 2022
210 четения

С трето издание на националния форум “Литературно Търново” и изложба на тема “Когато се знае началото” Държавна агенция “Архиви”, отдел “Държавен архив” – Велико Търново, отбелязва 145 години от рождението на Йордан Кулелиев. Експозицията е по документи от личния фонд на бележития книжовник и общественик, като материалите са дарени на Архива в старата столица лично от него през 1964 г. и допълнени от негови близки през 1969 г. Представени са документи и снимки от биографичен характер, от служебната и творческата му дейност, разделени в няколко рубрики. Показани са свидетелствата му за завършено образование и учителска правоспособност, грамотите, с които е награден за участието си във войните 1912-1918 г. Проследена е част от публицистичната му дейност и изследвания през годините. Място в изложбата намират документи и от редакторската му дейност. Дълги години Кулелиев е редактор на вестниците “Противоалкохолен лист”, “Надежда”, Общински вестник “Велико Търново” и др. В изложбата намира място и доста снимков материал от личния и професионалния му път, както и част от краеведските му изследвания и дейността му като общественик, посочват създателите на експозицията. В нея са поместени и документи от РБ “П. Р. Славейков” във В. Търново.
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа от Административна програма “Културен календар” на Община Велико Търново за 2022 г. и със съдействието на НЧ “Надежда” в старата столица. Дигиталната изложба е част от инициативите за отбелязване на 70 години Държавен архив – Велико Търново.
Йордан Кулелиев е роден на 4 януари 1877 г. в Търново. Завършва Духовната семинария в родния си град, а след това е изпратен като стипендиант на Светия синод да следва в Киевската духовна семинария. През 1898 г. се завръща в България и работи в Търново и региона като учител в продължение на 32 години. Кулелиев е автор на 8 книги, различни по тематика и съдържание, но обобщаващи отделни страни на краеведческите му занимания. Написал е повече от 150 статии по различни въпроси. По-голяма част от тях са с историческо съдържание – материали, посветени на исторически места, събития, паметници, биографични статии, биографии, посветени на видни наши учители и просветни дейци, публикации за учебното дело в Търново през 19 век.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново