Един от най-добрите български илюстратори с изложба във В. Търново

Публикувано на чт, 14 апр. 2022
515 четения

Борис Стоилов

Един от най-известните български илюстратори Борис Стоилов откри юбилейна изложба, посветена на своята 60-годишнина, във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Експозицията включва близо 80 илюстрации към книги, рисувани в последните 10 години, като акцентът е поставен върху творби, свързани с творчеството на Ангел Каралийчев, тъй като през 2022 г. се навършват 120 години от рождението на приказника на българската литература.
“Всички тези творби са плод на академично образование. Опитвам се да се възприемат лесно от децата, но преди всичко от родителите, защото, за да се срещнат с децата, тези книжки първо трябва да минат през възрастните”, казва авторът, който по образование е график, но от 30 години насам не рисува картини, а само илюстрира книги. За тези три десетилетия той е сътворил близо 3 хил. илюстрации и корици на около 1500 книги.
Художникът набляга на по-необичайната визия, но без да напуска полето на изобразителността.
30 години от живота на Стоилов са свързани с работата му за изд. “Хермес”, което през 2022 г. навършва точно тази възраст. В началото абсолютно всички корици на издаваните там книги са негово дело. Голяма част от творчеството му е свързана и с книгите за деца. Той е илюстратор на цялата поредица “Златно перо”, включваща около 70 заглавия на български и чужди автори, които се изучават в училище. Рисувал е герои на Елин Пелин, Ран Босилек, Андерсен, Шарл Перо, братя Грим, Екзюпери и всички други класици на детската литература, припомни Стойо Вартоломеев, управител на пловдивското изд. “Хермес”, който откри изложбата заедно с автора.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново