В Стрелец отново канят на Празника на захарната метла и маджуна

Публикувано на пт, 14 окт. 2022
335 четения

Още едно събитие от празничния календар на Община Горна Оряховица се завръща след двегодишното прекъсване заради ковид пандемията. В Стрелец отново канят на Празника на захарната метла и маджуна. Седмото издание ще се проведе на 15 октомври (събота) от 10.00 ч. в центъра на селото. Празникът се организира от Кметство Стрелец, настоятелството на НЧ “Заря – 1900” и Клубa на пенсионера “Нов век” в селото.
Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от самото основаване на селото през ХVIII в. Климатът, наподобяващ този от Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на захарната метла.
Хората тогава са се събирали в специални помещения, за да извлекат соковете от растението и да ги превърнат в маджун, който на други места в страната наричали петмез. По време на турското робство, преди появата на захарната метла, маджунът се правел от дини и пъпеши.
С разпространението на метлата обаче тя става абсолютно предпочитана заради високата захарност. Процесът по направата на маджуна отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а при нужда и да се разрежда.
На празничния ден гостите ще имат възможността да опитат маджун и други кулинарни изкушения. Ще се насладят и на изпълненията на фолклорни изпълнители от общината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново