Изложба на Анета Дръгушану гостува в ХГ “Борис Денев”

Публикувано на пт, 14 окт. 2022
118 четения

Художествената галерия “Борис Денев” във В. Търново ще бъде домакин на знакова за града и културната институция изложба. Тя е озаглавена “Градината на човека” и е един своеобразен поглед през творчеството на 85-годишната художничка Анета Дръгушану. Представената колекция ще обхване едни от най-отличителните за авторката произведения. С нея ще бъде отбелязана 85-годишнината на авторката. Откриването ще е на 27 октомври от 17,30 ч., като в дългоочакваното събитие ще се включат близо десет галерии в страната.
Анета Дръгушану-Петрова е родена на 28 октомври 1937 г. в с. Поточ, Румъния. Висшето си образование завършва в Художествената академия “Николае Григореску” в Букурещ, специалност “Живопис” в класа на румънския класик в живописта проф. Корнелиу Баба през 1963 г. Там се среща и омъжва за видинския художник Георги Петров и заедно с него пристига и се установява във Видин през 1964 г. Има множество самостоятелни изложби в София, Румъния, Югославия, Сирия и в цялата ни страна. Участва и в множество общи художествени изложби и експозиции в България, Франция, Гърция, Полша, Югославия, Португалия, Румъния, Индия, Англия и др., както и в международни пленери и конкурси. Член е на СБХ и Съюза на румънските художници. Носител е на орден “Кирил и Методий” II степен и на отличието “Златен век” на Министерството на културата, както и на множество награди от конкурси и прегледи. През 2013 г. става носител на наградата “Захарий Зограф” на СБХ, а през 2018 г. за цялостно творчество ѝ бе присъдена наградата на името на Владимир Димитров – Майстора, която е една от най-престижните в България.
Анализаторите на творчеството на Дръгушану подчертават, че тя не е академичен художник, но постига своеобразен, по неин авторски патент, синтез между класическата и модерната живопис. Отделя особено внимание на композицията и на култивирането на богатите живописни тоналности при изграждане на картината. Използва с предимство художествени и пластически хиперболи, взаимопроникването и взаимопресичането на планове и пространствени зони и образи. Тя използва и специфични прийоми на кубизма, като предпочита мотивите от бита и образите на селската жена. Картини на Дръгушану са собственост на почти всички окръжни художествени галерии в България, на галерии в Румъния и частни колекции в страната и чужбина.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново