Ученици от ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” поставиха пиеса в чест на своя патрон

Публикувано на вт, 26 февр. 2019
648 четения

Пламена Йовчева и ученици от IX в клас на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” представиха своя авторска пиеса в Голяма зала на Община В. Търново. Постановката е част от програмата, свързана с отбелязването на 60-годишнината на училището и 134 г. от рождението на патрона на училището Асен Златаров. “Какъв човек – усмивка и сърце! Какво сърце – огромно и човечно!” е заглавието на пиесата, която е биографичен разказ за бележития учен, общественик и основоположник на биохимията в България.
“Усещането да играя главната роля в тази пиеса е необичайно, но приятно”, сподели Стилян Папазов, който се превъплъти в образа на Асен Златаров. “Той е интересна личност и за мен също бе интересно да подготвя тази роля, за което особено много ми помогна нашият режисьор и педагогически съветник Виолета Найденова”, допълни Стилян.
“Идеята за тази пиеса си е изцяло на децата. Те я представиха пред публика още миналата година, но решихме да я доразвием, помогнах им да добавим още реплики и да я представим в по-разширен вариант за празника на гимназията”, обясни Виолета Найденова.
В пиесата бяха включени демонстративни химически опити, представящи и тази страна от дейността на проф. д-р Златаров, подготвени от учениците с помощта на Ренета Райкова, учител по химия.
Преди представлението директорът на училището Смилена Тодорова връчи грамоти на най-добрите читатели, въз основа на заеманите през годината книги от училищната библиотека. Награди получиха Александра Здравкова от 8 клас, Михаела Христова от 9 клас, Ива Петрова от 10-и и Саша Йонова от 12 клас. За най-добър читател на Езикова гимназия бе наградена Вероника Калчева от 11 клас. “Четенето е нещо много важно в днешно време. Книгите променят живота на хората основно в положителна посока. Надявам се всички тези, които ще получат грамоти днес, да имат своите достойни последователи и в следващата година грамотите да бъдат много повече”, призова от сцената г-жа Тодорова.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново