Театрално школо “Сава Доброплодни” с участие на национален фестивал в Русе

Публикувано на чт, 29 юни 2023
224 четения

Театрално школо “Сава Доброплодни” от В. Търново ще участва в 26-ото издание на националния ученически театрален фестивал “Климент Михайлов”, който се провежда от 24 юни до 2 юли в камерната зала на Доходното здание в Русе. Младите артисти, на възраст от 12 до 18 години, ще се представят на 1 юли от 11 ч. със спектакъла “Ние, врабчетата” по едноименната книга на Йордан Радичков, съобщи Кирил Милушев, основател и ръководител на трупата и актьор от МДТ “Константин Кисимов”. Той припомни, че това му е режисьорски дебют, а за децата и младежите – една от първите по-значими изяви пред публика. В представлението участват Анна-Мария Григорова, Анджелина Ненчева, Виктория Андреева, Гергана Петкова, Елина Николова, Иван Мишев, Мила Иванова, Рая Атанасова, Розанна Мишева и Симона Цветанова. Драматизацията е на Боян Фърцов, Кирил Милушев, Никол Бойчева, режисурата, костюмите и музикалната среда са на Кирил Милушев, а пластиката – на Лилия Иванова.
Представлението е създадено със съдействието на “UN BESO art & dance center”. Неотдавна “Ние, врабчетата” спечели наградата на публиката в Детско-юношеския театрален фестивал “Малкият принц”, участва в Общинския театрален преглед “Златната завеса” в Самоводене и фестивала “Спектър” във В. Търново. Според Милушев, животът на врабчетата, който описва Радичков, много напомня на живота на хората – по този начин авторът иска да покаже на публиката, че човек трябва да е над нещата, но и да забелязва уроците, които ежедневието постоянно му предоставя. Кирил е на мнение, че такива писатели и техните произведения не трябва да бъдат забравяни и това е една от целите му като режисьор и актьор. Затова и неговото театрално школо носи името на Сава Доброплодни – човек, който е основоположник на българския театър.
“В момента репетираме нов спектакъл, който се казва “Слуга на двама господари”. Репетициите са много интензивни, а премиерата му ще е през септември. Догодина аз и колегата ми Боян Фърцов ще се обединим, за да създадем още една детска постановка. За нея тепърва ще направим кастинг, който планираме да бъде много голям. За него отново ще работим заедно с “UN BESO”, защото ще има и танци. Ще е много масово и в него ще вземат участие може би близо 50 деца и младежи”, разкри Милушев, който добави, че почти едногодишните репетиции за представлението “Ние, врабчетата” са били много обогатяващи за него и за младите актьори. “Благодарение на Радичков ние създадохме една връзка помежду си, която е несравнима и която показва как всички израстваме заедно”, каза още дебютиращият режисьор.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново