Читалище „Петко Р. Славейков” в квартал „Варуша” навърши един век

Публикувано на нд, 1 Ное. 2020
410 четения

Великотърновското читалище „П. Р. Славейков“ отпразнува своята 100-годишнина. В Деня на народните будители десетки граждани се събраха пред обновената му сграда и почетоха юбилея на културната институция. На тържеството присъстваха народният представител Станислав Стоянов, кметът на старата столица Даниел Панов, зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, общественици, членове на читалището, самодейци и читалищни настоятели.
Празненството започна с водосвет, след което секретарят на читалището Маргарита Цанкова запозна присъстващите с дългогодишната му история и дейност. Тя припомни, че основатели на читалището в кв. „Варуша“ са Марин Гъбенски, Константин Бояджиев и Михаил Цанков. Малко по-късно общият брой на членовете му достига двадесетина. Те събират книги, съставяйки първоначалния фонд на библиотеката и решават да я нарекат „Просвета“. По-късно се сформира и малък самодеен колектив, който започва подготовка да изнася пиеси. Читалището имало и социална насоченост, тъй като подпомагало болни, социално слаби и нуждаещи се граждани. През 1927 г. градският Общински съвет преименува читалището на името на големия писател, поет и родолюбец П. Р. Славейков, по случай 100 години от неговото рождение. Първите театрални постановки на сцената на културната институция датират още от 1921 г., а по-късно е сформиран и оркестър. В читалището през всички тези години са чествани най-големите празници и народни обичаи. Днес то продължава да организира редица инициативи с учители, ученици и други читалища от региона.
„Прагът на това читалище още помни стъпките на много известни български писатели, поети и приятели на книгата. В него, през месец май 1966 г. за първи път в страната , в присъствието на Антон Дончев, е разгледана книгата му „Време разделно“. При препълнени салони са преминавали срещи с писателите Бончо Обретенов, Камен Калчев, Андрей Гуляшки, Димитър Мантов, Емил Коларов, Анчо Калоянов, Недялко Йорданов и Дарина Герова. Със своето сладкодумие актрисата Станка Пенчева е омайвала не едно поколение, а малко преди смъртта си Надя Кехлибарева изнесла на сцената на читалището един от последните си моноспектакли“, припомни Цанкова, която с гордост заяви, че и до днес в него се пази копие от първия му устав, което е един от най-ценните читалищни документи.
Втория си век читалището посрещна с изцяло обновена и ремонтирана сграда – инициатива на читалищното настоятелство, подкрепена от Община Велико Търново, от народния представител Станислав Стоянов, „Ротари клуб” и много благодетели, които на тържеството получиха благодарствени грамоти.
„Читалище „Петко Р. Славейков” вече век е огнище на българщината в старинния квартал „Варуша”. Благодаря на настоятелството и дейците, че са истински съвременни будители и са се посветили на опазването и съхраняването на нашите традиции и обичаи, на литературата, на цялото онова безценно наследство, което ни прави толкова богати като народ. Благодаря и на хората с добри сърца, които подкрепят Община В. Търново в опазването на нашите старини и културни средища, каквото е читалището в кв. „Варуша”. Нека има повече родолюбиви българи, които да помагат, за да се случват хубави неща”, обърна се към присъстващите кмета Даниел Панов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново