С постери в Регионалната библиотека В. Търново отбелязва Деня на Европа

Публикувано на вт, 11 май 2021
293 четения

Изложба “Единна Европа – бъдеще, настояще, минало на Европа и европейците”, по случай Деня на Европа – 9 май, бе открита в Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Експозицията включва плакати и книги от фонда на Европейския документационен център, който се помещава в Корпус 5 на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и от фонда на библиотеката. Постерите са издавани през годините. Много от тях носят вечни послания, свързани с многоезичието и мултикултурализма в Обединена Европа. Други са свързани с въвеждането на еврото и услугите, които българските граждани могат да ползват в Евросъюза. Книгите са на тема европейска интеграция и европейско право.
“Велико Търново е първият град в България, който преди повече от две десетилетия беше удостоен с честта да отбележи тържествено Деня на Европа. От 1994 г. до 1997 г. Политическата дирекция на Съвета на Европа подкрепяше провеждането на научна конференция във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, посветена на обществата в преход, а след 1997 г. във В. Търново беше открит първият Информационен център в извънстоличен град в Европа. Тези успехи ни провокираха и заедно с Община В. Търново кандидатствахме към Делегацията на Европейската комисия в София да започнем да честваме Денят на Европа. Така на 10 май 1999 г. за първи път направихме Парад на знамената, който организираме ежегодно и до сега”, припомни доц. д-р Теодора Калейнска, председател на Управителния съвет на ЕДЦ и преподавател във ВТУ. Целта на изложбата е да се почете споменът, да бъде показано, че Европа през последните 70 години е около нас и в нас. Тя създава възможност за България, като най-старата европейска страна, да остане там, където ѝ е мястото, а В. Търново като сърцевина на българската душевност да продължава да твори с европейски щрихи. Това е нашето послание за единство в тези настоящи времена, допълни тя.
Европейският информационен център е създаден през 1997 г. с решение на Политическата дирекция на Съвета на Европа, а от 2000 г. е подкрепян и от Европейската комисия. Той е част от мрежата Европа директно, а от тази година ще работи основно като Европейски документационен център, чиито фонд включва около 2500 базови документи и книги и около 500 постера и графични платна, свързани с историята на Европа, посочи доц. д-р Калейнска.
Николай ВЕНКОВ
Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново