С изложба Галина Александрова отбеляза 10-ия рожден ден на своята галерия

Публикувано на пт, 11 окт. 2019
533 четения

16 нови картини голям формат и рисунки показва в новата си изложба великотърновската художничка Галина Александрова. С експозицията Галя отпразнува и 10-годишнината на своята галерия RED. “Обикновено всяка есен представям новата си продукция първо в столична галерия, а след това редя Коледна изложба в галерията си във В. Търново. Този път реших редът да е обратен и първо да зарадвам с най-новите си работи търновските си почитатели”, споделя Галя. Тя не скри радостта си, че галерията ѝ се наложи като арт пространство, в което представя само абстрактна живопис. “RED си има своя физиономия. Хубаво е, че съумях да предам любовта си към абстракцията на търновската публика и гостите на града”, споделя Галина.
Макар че художничката е завършила графика в класа на проф. Цацинов във ВТУ, прави чиста живопис и създава въздействащи и магнетични творби. “Абстракт означава отвлечено, превежда се като напълно отдалечена представа. Опитвам се да отвлека своите зрители към необятния свят на своята фантазия”, споделя тя.
Работите на художничката са запомнящи се и са характерни със силната експресия, динамичната линия, сложната цветна хармония и многото топлина, която излъчват.
Галя разкрива, че от тази юбилейна година е започнала да подписва картините си с RED, като неин творчески псевдоним, защото много от приятелите ѝ, започнали да я наричат така. “Не исках да кръщавам авторската си галерия на мен, звучеше ми преднамерено и скучно. Избрах името RED, за да бъде разбирано от всички – чужденци и българи. Все пак сме туристически град. И се случи така, че галерията ми даде име на мен”, усмихва се авторката.
Юбилейната изложба на Галя събра много гости и приятели, които се насладиха на новите ѝ творби. Сред гостите бяха депутатът Станислава Стоянова, която откри изложбата, временно изпълняващият длъжността кмет Снежана Данева-Иванова, която ѝ връчи поздравителен адрес, и досегашният председател на Общинския съвет Венцислав Спиридонов.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново