С два медала от събора в Копривщица се завърнаха самодейците от Първомайци

Публикувано на вт, 9 авг. 2022
173 четения

С два медала от дванадесетия Национален събор на народното творчество Копривщица се завърнаха самодейците от НЧ “Иван Вазов” в Първомайци. Сребърен медал спечели Групата за изворен фолклор, а с бронзов се окичи Трио “Чичопей”. Ръководител на групите е Веселина Кожухарова, а съпроводът при тяхното представяне беше на Венцислав Величков (кавал) и Стефан Митев (тъпан).
Националният събор се проведе на 5, 6 и 7 август след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. По регламент той премина през два етапа на реализиране – регионален и национален, а в селекционните комисии участваха експерти от ИЕФЕМ – БАН. Финалният етап в Копривщица включваше 7 сцени, като на всяка от тях журираше 5-членно жури.
Националният събор в Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). От декември 2016 г. съборът е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на Събора, а през 2022 г. бе утвърден и Регламент.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново