Престижни награди за “Румина” от музикален конкурс в Сибиу

Публикувано на вт, 13 юни 2023
240 четения

От красивия румънски град Сибиу три представителки на ДЕС „Румина” при Военен клуб Велико Търново се завърнаха с четири престижни награди. До финала на 11-то издание на Международния конкурс „HermannstadtFest” 2023 след селекция достигнаха 158 участници на възраст от 4 до 25 години от Италия, Молдова, Украйна, България и Румъния.
Във 2-ра възрастова група (6-8 год.) Виктория Ганчева (8 г.) спечели трета награда, представяйки се отлично с хита на Алиша Кийс „Girl on Fire”.
В 3-та възрастова група (9-11 г.) Велислава Мянушева (9 г.) бе сред най-малките участници, но изпълни една от най-трудните песни – „Tzel Etz Tamar” на иврит. Вили завърши с поощрение, но показа потенциал.
В пета възрастова група (17-25 г.), навършилата само преди броени дни 17 години Василена Василева, макар и най-малка в групата, убедително спечели еднолично първата награда. Песента на Елтън Джон “Im Still Standing” донесе на Васи и една от най-големите и специални награди – тази на Студентския дом на културата в Сибиу, която по регламент се присъжда на студент, а също и покана за участие в конкурса „HermannstadtFest” през 2024 г.
„С конкурса „HermannstadtFest” си партнираме много успешно от няколко години. Талантите на студио „Румина” представиха достойно България и на това 11-то издание. Добрите резултати винаги са плод на упорита работа както на децата, така и на вокалния педагог Милена Димитрова. Благодарна съм и на родителите за доверието и безрезервната подкрепа.
Изпълненията на участниците бяха оценявани от международно жури с председател големия композитор и китарист Адриан Ордян. Покани за участие в 21-я конкурс „Сребърна Янтра” през м.септември във В. Търново получиха две пеещи семейства от Румъния и невероятно талантливия певец от гр. Амара Габриел Мардале”, сподели Румяна Начева – директор на МК „Сребърна Янтра” и член за България на журито в Сибиу.
Сибиу е един невероятно красив румънски град – изключително чист, потънал в зеленина и цветя. Организаторите предложиха програма, която даде възможност на участниците да разгледат забележителностите на Сибиу – културна столица на Европа през 2007 г.
С особен интерес всички наблюдаваха съвместните демонстрации на Киноложкия местен клуб и полицията – дресировка и използване на полицейски кучета в акция.
В съпътстващата програма имаше и много рецитали на известни групи и изпълнители – допълни впечатленията на групата от Велико Търново Руми Начева.

Сн. личен архив ДЕС „Румина”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново