Първи случай на хеморагична треска с бъбречен синдром регистрираха в областта

Публикувано на вт, 13 юни 2023
778 четения

Първи случай на хеморагична треска с бъбречен синдром е регистриран за тази година в област В. Търново. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция за заразните и паразитни заболявания през изминалата седмица. Пациентът е от община Елена. Хеморагичната треска с бъбречен синдром е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус, а негов преносител са мишевидните гризачи. Заразяването става най-често при консумация на замърсени храни и течности. Заболяването протича с висока температура, отпадналост, бъбречна недостатъчност и кръвоизливи и изисква болнично лечение.
През изминалата седмица в областта е регистриран нов случай на остра вяла парализа. Заболелият е от община Свищов. Седмица по-рано в Златарица също беше регистрирано лице с тази диагноза. Първоначалните симптоми на болестта са подобни на тези на грипа, но на втория или третия ден се появява пареза на различни мускули, най-често на лицето. В този период болният изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.
В община Свищов е установен също случай на ехинококоза или по-известна като кучешка тения. Едно лице е регистрирано с хепатит В, а друго с туберкулоза на бял дроб. Заболелите от варицела са 13, а от скарлатина – 7 души, отчитат от Регионалната здравна инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново