Фестивал с кинопрожекции и концерти на открито забавлява великотърновци

Публикувано на вт, 13 юни 2023
482 четения

Филмовият фестивал за късометражно кино “Карантината” гостува във В. Търново за трета поредна година и отново събра стотици любители на седмото изкуство. В летните вечери в района на паметника “Асеневци” зрителите имаха възможността да се насладят на прецизна селекция от 25 международни късометражни филма на разнообразна тематика, дело на автори от 15 държави. Те видяха кинопродукции от Италия, Германия, Франция, Великобритания, Израел, САЩ, Белгия, Холандия, Канада, Испания, Австралия, Чили, Чехия, Словакия и България.
Както и в предишните издания на кинофестивала, прожекциите тази година също бяха предшествани от музикални изпълнения на живо. Първата вечер започна с квинтета “Александър Михайлов и неговата Патардия”. Музикантът изпълнява фолк и джаз музика основно на кавал и саксофон, а групата е вдъхновена от заглавието на дебютния му албум. Думата “патардия” освен шум и врява, означава и смесване на разнородни звуци. Неочакваната музикална смесица е и в основата на албума. Оригиналните композиции на Александър, в които звукът на кавала се преплита със стилове, отдалечени от автентичното му звучене, са вдъхновени от опита му в областта на фолклора и джаза. Мелодиите преминават през различни настроения – от нежни до жизнерадостни и игриви, разкривайки личната история на автора. В състава участват още: Георги Попов – перкусионист, Георги Узунов – бас китарист, Илко Градев – джаз акордеонист, Виктор Раданов – барабанист, Александър Михайлов – кавал, саксофон.
Втората фестивална вечер започна с изпълненията на Формация “11:33” – група от млади и вдъхновени музиканти, намерили своя смисъл между нотните редове и текстовите куплети. Творчеството на всеки един от тях е свързано с класиката и утвърдените във времето музикални форми и структури. Като самостоятелен изпълнител, всеки от тях е завоювал конкурсни надпревари, изнасял е концерти с големи и малки оркестри, създавал е своя музика. В дебютната си съвместна изява музикантите от Формация “11:33” бяха подготвили за слушателите едно пътешествие през различни епохи, усещания, вълнения и звучения. Членове на състава са Михаела Колева – пиано, вокал, Виктор Янакиев – пиано, Радослав Георгиев – виолончело, Юлия Милева – флейта, и Кристиян Николов – флейта.
В събота на сцената се изяви джаз триото “Ом”. Това е първата етно-джаз амбиент група, създадена от Николай Иванов (композиции,клавишни, китара, вокал) през 1991 г. и включваща още Марио Иванов (бас) и Петър Йорданов – Бъни (кахон, джембе, хенг дръм, перкусия). “Ом” са свирили на всички български фестивали, концертирали са в повечето Европейски страни и Далечния изток (Индия, Китай, Непал) Средния Изток – Йордания, Палестина и Африка. През 1996 г., заедно с още трима български музиканти, “Ом” осъществяват най-високия концерт в света (до 2003 г.) в Калапатар, 5345м под Еверест, регистриран в Гинес.
“Карантината” е международен фестивал за късометражно кино, който стартирахме през 2014 г. във Варна, и е насочен към популяризиране на млади и неизвестни автори сред професионалните филмови среди. Той се организира на напълно доброволни начала, няма такси за вход или прожекция и никой не получава никакви плащания, разказаха организаторите на събитието от Школа “Дедал” – Варна.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново