Почитаме Ганчо Карабаджаков с виртуална изложба

Публикувано на ср, 26 ян. 2022
384 четения

С виртуална изложба екипът на ХГ „Борис Денев“ във В. Търново почете годишнината от смъртта на художника Ганчо Карабаджаков. В експозицията са включени над 70 произведения от различни периоди, собственост на частни лица и галерии в София, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Кюстендил, Димитровград, Пазарджик, както и на Художествената галерия в старата столица.

“Благодарни сме, че през изминалата 2021 г. имахме възможността да представим на широката публика документален филм-портрет „Карабаджо“ и едноименна изложба, посветена на 70-тата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков. Днес в негова памет ви представяме една виртуална разходка из неговото творчество, мисли и живот”, посочиха от екипа на ХГ „Борис Денев“.

Те припомниха, че в началото на новото хилядолетие непримиримият дух на твореца, острият му и критичен поглед към социалните и обществени процеси в страната го подтикнаха да се посвети на работа по актуалните политически теми на деня. Инспириран от мъдростта на предците, интелектуалците и артистите, за кратко време той пое и поста на зам.-министър по културата през 2002 г. Впоследствие, в двата му мандата като зам.-кмет на В. Търново, под неговия строг поглед премина кандидатурата на града за Европейска столица на културата, както и редица други важни култури събития. Като директор на Художествената галерия в болярския град Карабаджаков заложи на концепцията за облагородяването и социализирането на пространството във и около сградата.

“Благодарни сме за направеното от него, за идеите и опита, които той остави след себе си. Днес, една година след смъртта му, ние вървим по неговия път, следваме заръките му, опитваме се да превърнем много от мечтите му в реалност”, споделиха от екипа на галерията.

„В панорамата на българското изкуство от последната четвърт на XX и началото на XXI век Ганчо Карабаджаков има свое заслужено място. Споделяйки интереса към старините, иконите, героите от миналото, характерен за мнозина от неговото поколение, той им даде свой личен, разпознаваем прочит”, пише за творчеството на Карабаджо доц. д-р Ружа Маринска, български изкуствовед, художествен критик и историк на изкуството. “Не на последно място този голям художник имаше характер – качество твърде рядко за тукашния климат“, добавя тя.

Николай ВЕНКОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново